Τουρισμός: Ποιες αγορές "απογείωσαν" την Αθήνα το 2023 - Αυτό είναι το προφίλ των επισκεπτών της

22 Feb 2024, 08:05 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός: Ποιες αγορές "απογείωσαν" την Αθήνα το 2023 - Αυτό είναι το προφίλ των επισκεπτών της

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Έτος-ορόσημο για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την πόλη της Αθήνας αποτέλεσε το 2023, καθώς, μέσω του αεροδρομίου καταγράφηκαν  περισσότερες από 7 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις κατοίκων εξωτερικού, σε σύγκριση με 6,4 εκατομμύρια το 2019 (+10%).

Ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών προήλθε από τις παραδοσιακές αγορές (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), ενώ σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι σταθερά θετική πορεία παρουσίασαν και αγορές, όπως οι Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τουρκία, Ρουμανία, οι οποίες προπανδημικά θεωρούνταν ως μη κύριες / παραδοσιακές.

Παράλληλα, υπερπόντιοι προορισμοί / αγορές, όπως η Αυστραλία και η Κίνα, κλειστές το 2022 λόγω των περιορισμών της πανδημίας ανέκαμψαν με ταχείς ρυθμούς. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, παρατηρήθηκε αυξημένη επισκεψιμότητα και κατά τους μήνες εκτός αιχμής.

Τα στοιχεία του ΔΑΑ παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την «Ετήσια  Έρευνα Ικανοποίησης Επισκεπτών» από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την GBR Consulting.

  • Επισημαίνεται ότι χορηγός της έρευνας για μια ακόμη χρονιά είναι η City Contact.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης το 2023, η Αθήνα κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με το 2019 εμφανίζοντας αναπτυξιακή πορεία τη στιγμή που ο κλάδος των ευρωπαϊκών αεροδρομίων βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάκαμψης.

To “Ελ. Βενιζέλος» καταγράφει και σημάδια επέκτασης της τουριστικής περιόδου, καθώς για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Οκτώβριο καταγράφονται αυξήσεις στο σύνολο της επιβατικής κίνησης κατά 100.000, 125.000 και 125.000 αντίστοιχα.

Το προφίλ των ταξιδιωτών

Στα στοιχεία του αεροδρομίου καταγράφεται ακόμα σημαντική και σταθερή προτίμηση σε περιφερειακούς προορισμούς από την περίοδο της πανδημίας και μετά. Ειδικότερα, το 53% επισκέπτεται την υπόλοιπη Ελλάδα, το 29% την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα και το 18% μόνο την Αθήνα. Η μέση διάρκεια του ταξιδιού στην Αθήνα το 2023, όπως και το 2022, ήταν οι 3 ημέρες, ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνουν στις 10 ημέρες, έναντι 11 το 2022.

Το 18% των επισκεπτών της Αθήνας το 2023 προήλθε από τις ΗΠΑ (κάτοικος ΗΠΑ), έναντι 11% το 2022, το 10% από το Ην. Βασίλειο, το 7% από τη Γαλλία, το 6% από τη Γερμανία (έναντι 10% το 2022), και το 6% από την Ιταλία.

Οι επισκέπτες της Αθήνας ήταν πάντα ζευγάρια, όμως πλέον προστέθηκαν και φίλοι/οικογένειες, ενώ 8 στους 10 εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και επισκέπτονται την χώρα μας για διακοπές.

Ανά αγορά επισκεπτών στην Αθήνα, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα για το προφίλ τους..

Αμερική | Είναι ζευγάρια και φίλοι, περίπου 45 ετών, αγαπούν τα ταξίδια και η Αθήνα τους προσφέρει εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη. Ο μέσος χρόνος παραμονής τους στην Ελλάδα είναι 12 ημέρες, εκ των οποίων οι 5 στην Αθήνα. Το 76% επιλέγει διαμονή σε ξενοδοχεία & θέρετρα, ενώ έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε κρουαζιέρες 12%. Αγαπημένοι προορισμοί είναι η Σαντορίνη (28%), η Μύκονος (14%) και η Κρήτη (12%). Επιλέγουν την Αθήνα κυρίως λόγω αρχαιολογικού/ πολιτιστικού ενδιαφέροντος (37%), ενώ το 22% θεωρεί ότι η Αθήνα τους εξυπηρετεί λόγω εύκολης σύνδεσης με την χώρα τους. Γενικά, δεν λαμβάνουν μέρος σε πολλές δράσεις στην Αθήνα, εκτός από βόλτες στο ιστορικό κέντρο/κεντρικές γειτονιές της πόλης και φυσικά επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης/αρχαιολογικό μουσείο. Το 85% θεωρεί την Αθήνα ανώτερη των προσδοκιών του και το 82% θα την επισκεφθεί μέσα στο 2024.

Αυστραλία | Είναι ζευγάρια και οικογένειες, περίπου 44 ετών, με αγάπη για τη θάλασσα και ρίζες στην Ελλάδα. Ο χρόνος παραμονής τους στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος (15 ημέρες), ενώ μόνο 33% του χρόνου των διακοπών τους το περνούν στην Αθήνα (5 ημέρες). Το 57% μένει σε ξενοδοχεία, αρκετά μεγάλο κοινό στα θέρετρα (11%), έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε κρουαζιέρες και yachting (16%), ενώ οι υπόλοιποι μένουν σε φιλικά σπίτια. Αγαπημένοι προορισμοί στην Ελλάδα: Σαντορίνη (26%), Μύκονος (12%), Κρήτη (11%), ενώ στο πλάνο υπάρχει πάντα και η Κέρκυρα. Το 83% θεωρεί την Αθήνα ανώτερη των προσδοκιών του και το 87% θα την επισκεφθεί μέσα στην ερχόμενη διετία.

Κίνα | Είναι ζευγάρια και φίλοι περίπου 38 ετών. Μένουν μόνο 9 ημέρες στην Ελλάδα,  αλλά το μεγαλύτερο μέρος στην Αθήνα (4 ημέρες). Το 76% μένει σε ξενοδοχεία & θέρετρα , ενώ τα ιδιωτικά καταλύματα δείχνουν να είναι μέσα στις επιλογές τους (10%). Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για αρχαιολογικές δράσεις, αλλά όχι μόνο. Η περιήγηση περιλαμβάνει σίγουρα ένα bus city tour, επίσκεψη στο Νιάρχος, στο Φλοίσβο, στον Πειραιά, στην Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, και το 65% αγαπά τη Σαντορίνη. H Ελλάδα είναι “must-see destination” και έρχονται για να «γευτούν» το ελληνικό τρόπο ζωής και το φαγητό. Το 90% θεωρεί την Αθήνα ανώτερη των προσδοκιών του και το 71% θα την επισκεφθεί μέσα στο 2024.

Μ. Βρετανία | Είναι ζευγάρια, παρέες και μοναχικοί ταξιδιώτες, περίπου 41 ετών. Έχουν στενές σχέσεις με την Ελλάδα, με ισχυρή κοινότητα Ελλήνων. Μένουν μόνο 9 μέρες στην Ελλάδα, 4 ημέρες στην Αθήνα. Το 66% μένει σε ξενοδοχεία και σπίτια συγγενών/φίλων (11%), ενώ τα ιδιωτικά καταλύματα τους είναι οικεία (10%). Έχουν αρκετό ενδιαφέρον για αρχαιολογικές δράσεις (46%), αλλά και για τον Ελληνικό τρόπο ζωής και την κουζίνα. Αγαπημένες γειτονιές για επίσκεψη… η Πλάκα και το Μοναστηράκι! Αγαπημένοι προορισμοί στην Ελλάδα: Σαντορίνη (19%), Κρήτη (11%), Πάρος (10%), Κως (8%) & Ρόδος (8%). Το 75% θεωρεί την Αθήνα ανώτερη των προσδοκιών του και το 91% θα την επισκεφθεί μέσα στο 2024.

Γερμανία | Είναι ζευγάρια και μοναχικοί ταξιδιώτες, περίπου 44 ετών. Έχουν επισκεφθεί πολλές φορές την Αθήνα, οπότε προτιμούν την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου μένουν αρκετό καιρό (10 ημέρες στην Ελλάδα, μόνο 3 στην Αθήνα). Σκοπός ταξιδιού έιναι οι διακοπές (72%), σε μεγάλο βαθμό συνδυασμένες με επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους (19%). Κάτω από το 60% διαμένει σε ξενοδοχεία. Επιλέγουν ιδιωτικά καταλύματα (10%), καθώς και τα δικά τους σπίτια ή σπίτια συγγενών/φίλων (9%). Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για κρουαζιέρα στα νησιά του Αργοσαρωνικού, για ένα City Bus Tour, για επίσκεψη στο Νιάρχος αλλά και στη φύση και σίγουρα αγαπούν την Ελληνική κουζίνα. Ιδιαίτερη προτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο σε σχέση με τους υπόλοιπους επισκέπτονται όμως και τα καταστήματα. Αγαπημένοι προορισμοί στην Ελλάδα: Κρήτη (18%), Μυτιλήνη (11%), Κως (9%) και Ρόδος (9%). Το 78% θεωρεί την Αθήνα ανώτερη των προσδοκιών του και το 85% θα την επισκεφθεί μέσα στο 2024.

Γαλλία | Είναι ζευγάρια, φίλοι και οικογένειες, περίπου 42 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν κρυφές πτυχές της Ελλάδας και να «ζήσουν όπως οι Έλληνες». Μένουν 9 ημέρες στην Ελλάδα και μόνο 3 στην Αθήνα. Κάτω από το 63% μένει σε ξενοδοχεία. Δεν προτιμούν τα ιδιωτικά καταλύματα, ενώ παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό σε διαμονή σε θέρετρα (10%). Δείχνουν να συμμετέχουν σε διάφορες οργανωμένες δράσεις, όπως περίπατοι, γαστρονομικές αναζητήσεις, ενώ επιθυμούν περισσότερο από όλους να συναναστραφούν με τους ντόπιους και να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των Ελλήνων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επίσκεψη στις μαρίνες. Αγαπημένοι προορισμοί στην Ελλάδα: Πάρος (21%), Σαντορίνη (14%), Κρήτη (12%) και Κέρκυρα (7%). Το 78% θεωρεί την Αθήνα ανώτερη των προσδοκιών του και το 71% θα την επισκεφθεί μέσα στο 2024.

Ιταλία | Είναι ζευγάρια και φίλοι, περίπου 40 ετών. Έχουν το μικρότερο διάστημα παραμονής, 8 ημέρες στην Ελλάδα, μόνο 3 στην Αθήνα. Μένουν κυρίως σε ξενοδοχεία (68%) και ακολουθούν τα ιδιωτικά καταλύματα (10%). Δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για οργανωμένες δράσεις, αλλά προτιμούν δράσεις που σχετίζονται με την διασκέδαση, την νυχτερινή ζωή, τα καταστήματα. Αγαπούν ιδιαιτέρως την Ελληνική κουζίνα. Αγαπημένοι προορισμοί στην Ελλάδα: Πάρος (27%) μακράν πρώτη επιλογή, Κρήτη (15%), και Νάξος (9%). Το 78% θεωρεί την Αθήνα ανώτερη των προσδοκιών του και το 74% θα την επισκεφθεί μέσα στο 2024.

Από αριστερά, η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ ΔΑΑ, ο κ. Stefan Merkenhof, Managing Consultant GBR Consulting & η κ. Μαριπόλα Κώτση, Τομεάρχης Έρευνας Αγοράς ΔΑΑ

Διαβάστε επίσης

Υψηλή ικανοποίηση δηλώνουν οι τουρίστες της Αθήνας - «Μust» προορισμός με όχημα τον πολιτισμό και το παραλιακό μέτωπο

«Επιστρέφουν» αργά αλλά σταθερά τα Αθηναϊκά ξενοδοχεία – Κλειδί ο Δωδεκάμηνος τουρισμός

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα