Η νέα τουριστική στρατηγική της Τουρκίας και η Ελλάδα

21 Aug 2018, 10:07 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

TornosNews.gr

Η νέα τουριστική στρατηγική της Τουρκίας και η Ελλάδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την ανάγκη καταρτισης πενταετούς σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης για την Χώρα μας, που θα περιλαμβάνει εναλλακτικές κατευθύνσεις ανάπτυξης, τονίζει ο έμπειρος τουριστικός πρράγοντας, που συχνά αρθρογραφεί στο Tornos News, με αφορμή το χθεσινό θέμα για τη νέα τουριστική στρατηγική της Τουρκίας, πιυ επικεντρώνεται στην αύξηση των εσόδων και όχι των αφίξεων. Γράφει:

Σε συνέχεια του άρθρου σας σχετικά με τις ανακοινώσεις του νέου Υπουργού Τουρισμού της Τουρκίας, πράγματι ο στόχος των τουριστικών εσόδων ύψους  50 δις δολαρίων για το 2023, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στους στόχους του  υπό σύνταξη πενταετούς σχεδίου τουριστικούς ανάπτυξης 2019 - 2023 της γείτονος χώρας.

Οι δράσεις για την επίτευξη μίας νέας μορφής ανάπτυξης για την προσέλκυση μεγαλύτερου ποσοστού ποιοτικού τουρισμού, θα εξειδικεύονται  στο ανωτέρω σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετέχει και διεθνής οίκος συμβούλων για τη σύνταξή του.

Η αύξηση από 4% σε 8%  της συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ της Τουρκίας είναι ένας εφικτός στόχος με βάση τις δυνατότητες της Τουριστικής Βιομηχανίας και την αλματώδη πορεία των αφίξεων.

Η χαμηλή συμμετοχή των τουριστικών εσόδων στο ΑΕΠ -4%- ήταν ο λόγος που η Τουρκική οικονομία άντεξε στην κρίση και βέβαια επιβεβαιώνει τη δυναμική συμμετοχή της βιομηχανίας, των εξαγωγών, των καταςκευών και του εμπορίου στο εθνικό προϊόν της.

Στην Ελλάδα η εξάρτηση της ανάπτυξης από τον Τουρισμό είναι πολύ μεγάλη, τα έσοδα θα ανέλθουν  εφέτος στο 20% περίπου του ΑΕΠ, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την οικονομία σε περίπτωση κάμψης των εσόδων, κάτι που κατά την άποψή μου είναι πολύ πιθανόν να συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Το έχω επισημάνει κατ' επανάληψη ότι απαιτείται άμεσα η σύνταξη πενταετούς σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης για την Χώρα μας, που θα περιλαμβάνει εναλλακτικές κατευθύνσεις ανάπτυξης.

Προβληματισμός για το μέλλον και όχι εφησυχασμός από την σημερινή υπερανάπτυξη με την αλόγιστη προσφορά κλινών τα επόμενα χρόνια, σε αντίθεση με τη ζήτηση που θα βαίνει μειούμενη.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα