Ε.Ξ. Ιωαννίνων | Ποια θέματα συζητήθηκαν με τη νέα Γενική Πρόξενο της Αλβανίας στα Ιωάννινα

20 May 2024, 19:15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Ε.Ξ. Ιωαννίνων | Ποια θέματα συζητήθηκαν με τη νέα Γενική Πρόξενο της Αλβανίας στα Ιωάννινα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η άριστη σχέση που έχει αναπτύξει η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων με τους τουριστικούς φορείς της Αλβανίας, επισφραγίστηκε για ακόμα μια φορά στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης αποτελούμενη από τον πρόεδρο κ. Σπύρο Σουρέλη και το μέλος του Δ.Σ. κ.Στάθη Σιούτη, με τη νέα Γενική Πρόξενο της Αλβανίας στα Ιωάννινα κα Irida Laci.

Από το 2016 που έχει υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας με τον Οργανισμό Τουρισμού της γείτονας χώρας οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές χαρακτηρίζονται από αμοιβαία εκτίμηση και αγαστή συνεργασία, γεγονός που αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία των τουριστικών αφίξεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για το 2023, η Ελλάδα αποτέλεσε τον πιο δημοφιλή προορισμό για τα εξερχόμενα ταξίδια από την Αλβανία, με την Ήπειρο να είναι υψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών από τη γείτονα χώρα. Συγκεκριμένα, κύρια αγορά επισκεπτών για την Ήπειρο αποτελεί η Αλβανία με 219 χιλιάδες επισκέπτες με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθούν με 80 και 76 χιλιάδες επισκέπτες αντίστοιχα. 

Στην ατζέντα της συνάντησης κυριάρχησαν ζητήματα που αφορούν σημαντικά έργα υποδομών και για τις δύο χώρες, όπως είναι η ολοκλήρωση του οδικού άξονα των Δυτικών Βαλκανίων (Blue Corridor), η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με την Αλβανία και η κατασκευή υδατοδρόμιων στους Αγίους Σαράντα, την Αυλώνα και το Δυρράχιο, καθώς και ζητήματα που αφορούν την εύκολη μετακίνηση τουριστών, από και προς το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, που προϋποθέτουν την μεγαλύτερη στελέχωση των συνοριακών σταθμών ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις, αλλά και την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Μέρος της συνάντησης απασχόλησε και η συζήτηση γύρω από τον ποταμό Αώο – Vjosa, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί ως το πρώτο Εθνικό Πάρκο Άγριου Ποταμού της Ευρώπης. Ο ποταμός Αώος είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους ποταμούς ελεύθερης ροής στην Ευρώπη με πλήθος οργανισμών και από τις δύο πλευρές των συνόρων να εργάζονται για τη διατήρηση και την επέκταση της προστασίας του. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι δραστηριότητες οικοτουρισμού κατά μήκος του, συμβάλλοντας στην αναγνώριση της αξίας του.

Παράλληλα, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων προχώρησε σε στοχευμένες προτάσεις με σκοπό την περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προϊόντος του Νομού Ιωαννίνων στην Αλβανία. 

Συγκεκριμένα προτάθηκαν:

  • Η πραγματοποίηση "Fam Trips”, φιλοξενίας δημοσιογράφων τουρισμού και tour operators στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και στην Αλβανία αντίστοιχα, ώστε να αναδειχθούν όλες οι δυνατότητες που μπορούν να προσφερθούν μέσω τουριστικών πακέτων, όπως outdoor activities, γαστρονομικός τουρισμός κ.λ.π.
  • Η δημιουργία αμφίδρομων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ξενάγηση και φιλοξενία μαθητών και σπουδαστών των δύο χωρών.
  • Η υλοποίηση κοινού τουριστικού προγράμματος για την προσέλκυση επισκεπτών στα μνημεία που είναι ενταγμένα στην Unesco.
  • Η φιλοξενία αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • Η πραγματοποίηση γαστρονομικού event στην Κακαβιά με την ονομασία «No Borders».

Συνολικά έγινε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τη νέα Γενική Πρόξενο κα Irida Laci η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και βαθιά γνώση για τα παραπάνω ζητήματα. Επιπλέον, πρόθεσή της είναι αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί, με την αμφίδρομη τουριστική συνεργασία των τουριστικών φορέων των δύο χωρών.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο σύνολο του Αλβανικού λαού, για τη στήριξη και την προτίμηση που δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια επισκεπτόμενοι την περιοχή μας για τουριστικούς, εμπορικούς, εκπαιδευτικούς και ιατρικούς σκοπούς.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα