Διαδικασίες ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

20 May 2024, 07:16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Διαδικασίες ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης εισήλθαν το Υπουργείου Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ζαγορίου, με σκοπό την υποστήριξη της ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μεταξύ άλλων, σκοπός της συνεργασίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενεργειών και δράσεων διαφύλαξης και προβολής της εξέχουσας οικουμενικής αξίας του αγαθού. Στις εν λόγω ενέργειες, συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ενός μηχανισμού σχεδίασης, συντονισμού και υλοποίησης των προβλεπόμενων από το σχέδιο διαχείρισης δράσεων και επεμβάσεων σε συνεργασία όλων των φορέων σε επίπεδο μελέτης, τεκμηρίωσης και συντήρησης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου, παρακολούθησης και ενίσχυσης της θεσμικής προστασίας του αγαθού, καθώς και ανάπτυξης στρατηγικού σχεδιασμού για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Στο πλαίσιο των δράσεων, προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν επισκέψεις επίσημων προσκεκλημένων σε διάφορα μέρη του Ζαγορίου, όπως είναι τα Αρίστη, Πάπιγκο,  Μονοδένδρι, Τσεπέλοβο, Γυφτόκαμπος και Μονή Βουτσάς.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα