Η ΕΞΑΑΑ προσχωρεί στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»
18 Apr 2024, 15:03 | ΦΟΡΕΙΣ
TornosNews.gr
Η προσχώρηση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού στην εθελοντική συμφωνία συνεργασίας «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου έχει μια ιδιαίτερη σημειολογική αξία για την ξενοδοχειακή οικογένεια. Η Ένωση ξενοδόχων της Αθήνας, η οποία μέσα από την στενή συνεργασία της με το "Μπορούμε", υπερασπίζεται έμπρακτα από το 2012 το μήνυμα "καμιά μερίδα φαγητού χαμένη –προσφέρουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη", προχωρά ένα ακόμη βήμα, αυτή την φορά ενώνοντας τις δυνάμεις της με τη Συμμαχία, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η υπογραφή της Εθελοντικής Συμφωνίας Συνεργασίας από την ΕΞΑΑΑ επικροτεί και ενισχύει την ήδη επιτυχημένη προσπάθεια (foodsavingalliancegreece.gr) από τα συνεργαζόμενα μέρη (αρμόδιες δημόσιες αρχές, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων & εστίασης -και συναφών κλάδων, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, Πανεπιστήμια). Σκοπός της Συμμαχίας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων, η ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών, η ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς επίσης και η συμβολή στη διαμόρφωση δημόσιας πολιτικής.
Η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς τόνισε πως «οι αξίες της Συμμαχίας έχουν ήδη υποστηριχθεί ατύπως από την Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας από δημιουργίας της και ξενοδοχεία – μέλη της Ένωσης συμμετέχουν ήδη σε αυτήν. Η προσχώρηση της ίδιας της Ένωσης, φιλοδοξεί να ενισχύσει το μήνυμα προς τα ξενοδοχεία και την κοινωνία για την πρόληψη της σπατάλης στα τρόφιμα, άρα και της μείωσης των βιολογικών απορριμμάτων ‘στην πηγή’ και φυσικά της διάσωσης & της προσφοράς τροφίμων.
Στόχος μας για το 2024 είπε η κα Ζούλοβιτς είναι να ενταχθούν ακόμα περισσότερα ξενοδοχεία στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» αλλά και στο σχήμα πιστοποίησης για την πρόληψη σπατάλης τροφίμων "No Food Waste", που δημιουργήθηκε από την TUV Austria Hellas σε στρατηγική συνεργασία με το Μπορούμε.».
Η Συντονίστρια της «Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» κυρία Ντία Χωραφά, εκπροσωπώντας το ‘Μπορούμε’ που συντονίζει την πρωτοβουλία, επεσήμανε: «Η σπατάλη τροφίμων απαντάται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας τροφίμων και αποτελεί σύνθετο ζήτημα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της απαιτούνται συνεργασία ανάμεσα στους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και συνέργειες μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών. Η Συμμαχία προάγει τη συντονισμένη δράση Πολιτείας, αγοράς, οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών, ακαδημαϊκής & ερευνητικής κοινότητας. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη δέσμευση συμβολής της ΕΞΑΑΑ στη συλλογική αυτή προσπάθεια με πολλαπλασιαστική δυναμική, δεδομένου μάλιστα ότι η Ένωση εδώ και πολλά έτη ήδη στηρίζει τους στόχους που έχουμε θέσει στη Συμμαχία».
ΕΞΑΑΑ & "ΜΠΟΡΟΥΜΕ": Μια πολυετής σχέση προσφοράς στο συνάνθρωπο.
Στο "Μπορούμε" γίνεται από το 2012 καθημερινή προσπάθεια να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων και να αυξηθεί η επισιτιστική προσφορά προς αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη σήμερα στην Ελλάδα. Η ΕΞΑΑΑ στηρίζει αυτήν την προσπάθεια στην Αθήνα από την αρχή της δράσης και από τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, προσφέροντας μέχρι σήμερα περισσότερες από 170.000 μερίδες τρόφιμα προς δεκάδες κοινωφελείς φορείς είτε στην ευρύτερη ‘ακτίνα των ξενοδοχείων που συμμετέχουν ΄στο πρόγραμμα, είτε και σε όλη την Αττική, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία τους, καθώς και μια ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον - μέσω της μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
διαβάστε ακόμα
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη 30/04 | 14:04
- Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης σε αστέρια 25/04 | 14:28
- Το προεδρείο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ 30/04 | 07:10
- Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο 29/04 | 07:02
- ΕΞΑΑΑ | Oι επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας το α' τρίμηνο - 2,5 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα στην Αττική 24/04 | 17:06
- Το 90% των startups στη φιλοξενία τελικά δεν τα καταφέρνουν | Συνεργασία UN Tourism και Hotelschool The Hague 23/04 | 11:28
- Συναγερμός από τη Europa Nostra για τις Κυκλάδες: Απειλούνται από τον τουρισμό 17/04 | 16:33
- E.E. | Δράσεις 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία των ωκεανών 18/04 | 11:57
- Ομοσπονδία Καταλυμάτων "ΚΥΚΛΟΣ" | Tι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό κατάταξης 16/04 | 19:56
- Μελέτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Ευρώπη 16/04 | 12:41
δημοφιλέστερα
- 1 Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα 01.05.2024 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
- 2 Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη 01.05.2024 | ΤΑΣΕΙΣ
- 3 Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα 01.05.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας» 01.05.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία 01.05.2024 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 6 19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN 01.05.2024 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 7 BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου 01.05.2024 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 8 Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino 02.05.2024 | ΕΟΤ
- 9 Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas 02.05.2024 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 10 Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν 02.05.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ