Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα

01 May 2024, 15:09 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο Δήμος Καλαμάτας έδωσε το πράσινο φως για την υιοθέτηση πρότασης της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. (Costa Navarino) που αφορά στην ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος εξέφρασε την πρόθεσή του περί αξιοποίησης δημοτικού ακινήτου για τη δημιουργία νέας πρότυπης ιδιωτικής Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα Επίσης, ενέκρινε τη διάθεση χώρου για το σκοπό αυτό ο οποίος βρίσκεται εντός του Ανατολικού Κέντρου, στην περιοχή της οδού Λακωνικής, μεταξύ των υφιστάμενων ιδιωτικών κατοικιών και της Φοιτητικής Εστίας

Παράλληλα ενέκρινε τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών:

- για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με την πρόβλεψη ίδρυσης Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας καθώς και τον προσδιορισμό της ακριβούς έκτασης της νέας χρήσης εντός του Ανατολικού Κέντρου

- για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών σε Σύμβουλο, με αντικείμενο, τη διατύπωση πρότασης αναφορικά με την κατάλληλη διαγωνιστική διαδικασία για την «παραχώρηση» του ακινήτου σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, την αξιολόγηση του ακινήτου σε σχέση με την επένδυση, τις ειδικότερες προϋποθέσεις, τη σύνταξη χρηματοοικονομικής έκθεσης, κτιριολογικού προγράμματος, βασικών τεχνικών προδιαγραφών και κάθε άλλη συνδρομή που κριθεί απαραίτητη για την υλοποίηση του σταδίου Τεχνικής Διαβούλευσης, τη σύνταξη των τευχών διαγωνισμού, όπως αναλυτικά θα περιγραφεί στη σχετική μελέτη παροχής υπηρεσιών που θα ακολουθήσει.

Περιεχόμενο πρότασης ΤΕΜΕΣ Α.Ε

Στην επιστολή που έστειλε η ΤΕΜΕΣ Α.Ε αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Μεσσηνία αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς, ως ένας κορυφαίος προορισμός ποιοτικού τουρισμού. Η αλματώδης ανάπτυξη του τουρισμού στην Καλαμάτα και στην Μεσσηνία, αλλά και ευρύτερα στη χώρα μας, έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για άρτια εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους συνεργάτες.

Η δημιουργία μιας διεθνούς σχολής τουρισμού και γαστρονομίας υψηλού επιπέδου, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στο κοινό μας όραμα, να αναγνωρίζεται η Μεσσηνία ως ένας πρότυπος προορισμός να ζει κανείς και να επισκέπτεται.

Μια τέτοια σχολή, θα αποτελέσει διεθνή πόλο έλξης με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία, όπως τεκμηριώνεται αναλυτικά στην συνημμένη μελέτη σκοπιμότητας των επιδράσεων από τη λειτουργία Διεθνούς Τουριστικής Σχολής στη Μεσσηνία, που εκπονήθηκε από το Τμήμα Τουριστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η Εταιρεία μας θα ενδιαφερόταν να συμμετέχει στην υλοποίηση ενός τέτοιου σημαντικού από κάθε άποψη έργου και δηλώνουμε τη διάθεσή μας για τη διερεύνηση συνεργασίας με το Δήμο Καλαμάτας και Διεθνείς Ακαδημαϊκούς Φορείς, με σκοπό την ίδρυση Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα η Εταιρεία μας προτίθεται να ανεγείρει, με δικές της δαπάνες, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις για τη δημιουργία της σχολής, κατόπιν εξέτασης προτεινόμενου χώρου από τον Δήμο. Από την έρευνα που έχουμε κάνει για την ανέγερση της σχολής θα απαιτηθούν περί τα 7.500 τ.μ δόμησης μη συμπεριλαμβανομένων υπογείων, ενώ η δυναμικότητα σε αριθμό φοιτητών/σπουδαστών θα ανέρχεται σε 200. Στην περίπτωση αυτή ο Δήμος προτείνεται να διαθέσει τον κατάλληλο χώρο για την ανέγερση της σχολής, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες».

Στη συνέχεια με την επιστολή προτείνεται ως διαδικασία που θα μπορούσε να ακολουθηθεί, αυτή της μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτου κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς επίσης ότι, λόγω του ύψους της επένδυσης που θα λάβει χώρα εντός του δημοτικού ακινήτου, τίθεται ως αίτημα η χρονική διάρκεια να μπορούσε να οριστεί σε 40 έτη με δικαίωμα παράτασης μετά από αίτημα του μισθωτή για ακόμη 40 έτη. Επίσης γίνεται αναφορά στη δυνατότητα της εταιρείας για εξασφάλιση συνεργασίας με το AUG (Deree, Pearce, ALBA), το οποίο, σύμφωνα με την επιστολή «ιδρύθηκε το 1875, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο διαπιστευμένο κολλέγιο ή πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στην Ευρώπη».

Μελέτη Επιδράσεων της Λειτουργίας Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα» του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Στη συνέχεια παρατίθενται αυτούσια ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία της σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ώστε με συνοπτικό τρόπο να επισημανθούν ουσιώδη και αντιπροσωπευτικά στοιχεία του περιεχομένου της.

«Η λειτουργία μιας Διεθνούς Τουριστικής Σχολής σε μια τοπική περιοχή μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων τόσο για την κοινότητα όσο και για τον κλάδο στο σύνολό του. Η κατάρτιση και η εκπαίδευση, που παρέχεται από μια τέτοια Σχολή, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων επαγγελματιών, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη συνολική ανάπτυξη και βελτίωση του τοπικού κλάδου της φιλοξενίας.

Η Καλαμάτα, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, αποτελεί μια ήσυχη, ασφαλή, παραθαλάσσια πόλη γεμάτη νέους ανθρώπους και Σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τόπος του ΕΥ ΖΗΝ. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" συνδέεται με 34 προορισμούς, με πτήσεις από κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες, όπως η SWISS, η Edelweiss, η British Airways και η Aegean. Εύκολα προσβάσιμη από την Αθήνα σε 2 ώρες μέσω ενός νέου αυτοκινητόδρομου, αποτελεί μια ιδανική πόλη για φοιτητές.

Ένα από τα παραρτήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι στην Καλαμάτα και έχει περισσότερους από 24.402 σπουδαστές, ενώ αποτελείται από 9 Σχολές (8 τμήματα λειτουργούν στην Καλαμάτα). Μια ιστορία, που καλύπτει 4.500 χρόνια. Πλούσια γαστρονομία και ποιοτικά αυθεντικά προϊόντα (ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας κ.α)

Στόχος στην Καλαμάτα να δημιουργηθεί μια Διεθνής Σχολή Τουρισμού (Διοίκησης Ξενοδοχείων), που θα αποτελέσει περιφερειακό εκπαιδευτικό κόμβο, προσελκύοντας φοιτητές όχι μόνο από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, αλλά και από όλη την Ευρώπη, τη ΝΑ Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Αφρική. Η Διεθνής Σχολή Τουρισμού θα προσφέρει σε επίπεδο διοίκησης την καλύτερη στην κατηγορία της εκπαίδευση, προκειμένου να επιτρέψει στους νέους φοιτητές να αποκτήσουν γνώσεις διαχείρισης ξενοδοχείων, ώστε να επηρεάσουν τον κλάδο της φιλοξενίας παγκοσμίως.

Δύναται να στηρίζει τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης του τουρισμού και να συνδέεται οργανικά με την οικονομία και την κοινωνία της δυναμικής της Μεσσηνίας με γνώμονα το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.

Οι Σχολές Φιλοξενίας μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την τοπική περιοχή και την κοινότητα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

-Δημιουργία θέσεων εργασίας

-Αναβάθμιση του brand awareness και προβολής του προορισμού Μεσσηνία.

-Οικονομική ανάπτυξη: 37.500.000 συνολική οικονομική επίπτωση στην Μεσσηνία.

-Ανάπτυξη δεξιοτήτων

-Προβολή και Προώθηση τόσο του προορισμού όσο και των προϊόντων.

-Επενδυτικές ευκαιρίες (προσέλκυση νέων επενδύσεων, real estate, event)

-Αειφόρος Διαχείριση επιχειρήσεων και του προορισμού

-Εθελοντισμός και Εμπλοκή των ντόπιων με τον τουρισμό.

Η οικονομική επίπτωση μια επένδυσης, όπως είναι η δημιουργία Διεθνούς Σχολής Τουρισμού, αποτελεί μια πολυπαραγοντική συνάρτηση με αρκετές συνιστώσες (μέγεθος, φάση κατασκευής, ΑΠΑ περιοχής, θέσεις εργασίας). Παρ’ όλα αυτά, στις διεθνείς περιπτώσεις, όπου έχουν λειτουργήσει αντίστοιχες Σχολές, παρουσιάζονται στη βιβλιογραφία μια σειρά από έμμεσες και επαγόμενες επιδράσεις. Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από τη λειτουργία μιας Διεθνούς Σχολής Τουρισμού για την τοπική οικονομία κυμαίνεται από 2,5 έως και 2,95. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται στη Σχολή, η τοπική οικονομία βλέπει επιπλέον 1,5 έως και 1,95 ευρώ σε οικονομική δραστηριότητα.

Μια πρώτη συντηρητική εκτίμηση (2,5) του οικονομικού αντίκτυπου της Διεθνούς Σχολής Τουρισμού 15.000.000 ευρώ για την τοπική οικονομία της Μεσσηνίας θα ήταν 37.500.000 ευρώ.

Ειδικότερα, μια Διεθνής Σχολή Τουρισμού, η οποία θα προσελκύσει στελέχη τουριστικών οργανισμών και μέλη ξενοδοχειακών ομίλων και οικογενειών θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε μια ανερχόμενη επενδυτικά περιοχή, όπως είναι η Καλαμάτα.

Οι Διεθνείς Τουριστικές Σχολές και ευρύτερα τα διεθνή πανεπιστήμια επενδύουν ένα σημαντικό ποσό για την προβολή τους, με στόχο την προσέλκυση φοιτητών από το διεθνές αποκλειστικά περιβάλλον. Σε μεγάλο βαθμό η προβολή περιλαμβάνει και τον ίδιο τον προορισμό, όπου λειτουργούν, αναδεικνύοντας στοιχεία ευζωίας (wellbeing), ασφάλειας, διασκέδασης ως ενός επιπλέον κίνητρου επιλογής.

Το σχέδιο μάρκετινγκ, που θα εφαρμόσει μια Διεθνής Σχολή Τουρισμού, θα λειτουργήσει προωθητικά για ολόκληρη τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα.

Επίσης, λαμβάνουν μέρος σημαντικά work shops με αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, καθώς και των τοπικών συνταγών με τρόπο σύγχρονο, κάτι από το οποίο διδάσκονται και οι τοπικές επιχειρήσεις.

Τα Πανεπιστήμια και οι Διεθνείς Σχολές διαθέτουν την ικανότητα, ώστε να υποστηρίξουν τη λειτουργία ερευνητικών Παρατηρητηρίων Προορισμών με έμφαση στην αειφορία και την αειφόρο διαχείριση του ίδιου του προορισμού».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα