Τουρισμός | Κορυφώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για Αθήνα - Άνοδος-ρεκόρ της αξίας των ξενοδοχείων της το 2023

13 Mar 2024, 10:55 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός | Κορυφώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για Αθήνα - Άνοδος-ρεκόρ της αξίας των ξενοδοχείων της το 2023

Facebook Twitter Linkedin
  • Την ισχυρότερη άνοδο αξίας στην Ευρώπη κατέγραψαν τα Αθηναϊκά ξενοδοχεία το 2023, σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη European Hotel Valuation (HVI) που δημοσίευσε η εταιρία ξενοδοχειακών συμβούλων HVS.

Συγκεκριμένα, ενώ η μέση άνοδος της αξίας των Ευρωπαϊκών ξενοδοχείων δεν ξεπέρασε το 1%, το ποσοστό ανόδου των Αθηναϊκών ξενοδοχείων ήταν διψήφιο χάρη στα υψηλά έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) και στο ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον. Αντίθετα, μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Φλωρεντία, το Δουβλίνο, οι Βρυξέλες, η Βαρκελώνη, το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Λισαβόνα είχαν αυξήσεις της τάξης του 3-5%.

Παράλληλα, μόνο στο Άμστερνταμ, την Αθήνα, το Δουβλίνο και το Παρίσι η αξία των ξενοδοχείων επέστρεψε στα προπανδημικά επίπεδα, κυρίως λόγω της ισχυρής επίδοσης της μέσης ημερήσιας τιμής.

Τα ξενοδοχεία με την υψηλότερη αξία στην Ευρώπη ήταν αυτά στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ζυρίχη, το Άμστερνταμ και τη Ρώμη, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν η Γενεύη, η Φλωρεντία, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη.

Στις Γερμανικές αγορές του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Φρανκφούρτης, καταγράφηκε μείωση της αξίας ξενοδοχείων το 2023, προϊόν κυρίως της πιο αργής ανάκαμψης σημαντικών παραγόντων ζήτησης όπως τα επαγγελματικά ταξίδια, τα συνέδρια και οι εκθέσεις.

Στην Ευρώπη συνολικά, η αξία των ξενοδοχείων το 2023 παρέμεινε στο 97% των επιπέδων του 2019, έπειτα από σταθερή άνοδο το 2021 και το 2022 όταν ο ίδιος δείκτης κατέγραφε άνοδο της τάξης του 3,8% και 4,5% αντίστοιχα.

«Η παγκόσμια αβεβαιότητα συνεχίζεται και μέσα στο επόμενο έτος, αλλά είναι πιθανό να καταγράψουμε μεγαλύτερη σταθερότητα όσον αφορά τις αλλαγές των τιμών. Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων σε συνδυασμό με τη μέτρια ανάπτυξη του RevPAR καθώς ο όγκος της ζήτησης ανακάμπτει πλήρως, είναι θετικό μήνυμα για το 2024», επισημαίνει ένας από τους συντάκτες της έκθεσης και συνεργάτης της HVS London, κ. Clemence Sennavoine.

«Τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές υιοθέτησαν προσέγγιση αναμονής για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις που σημαίνει ότι σημαντικά ποσά κεφαλαίων παραμένουν διαθέσιμα και, όπως αποδείχθηκε και το 2023, τα ξενοδοχεία παραμένουν μια ισχυρή επενδυτική επιλογή ως καλή αντιστάθμιση του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Για να λαμβάνετε συγκεντρωμένα τις επενδύσεις στο email σας γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter των επενδύσεων.
Εγγραφή στο Newsletter

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα