Andy Cooper: Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων

04 May 2024, 11:58 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο ταξιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αγνοήσει πλέον τις διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού, οι οποίες συγκεντρώνουν χιλιάδες κατοίκους όπως συνέβη πρόσφατα στα Κανάρια Νησιά, ενώ η Βενετία εισήγαγε φόρο 5 ευρώ για τις ημερήσιες επισκέψεις.

  • Αυτό δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδίας Tour Operators (FTO) της Βρετανίας  και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Tour Operators Andy Cooper. Η Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1967 από τους σημαντικότερους τουριστικούς πράκτορες του Ηνωμένου Βασιλείου και το 2008 συγχωνεύτηκε με την ABTA. O Andy Cooper διετέλεσε επίσης στέλεχος στον Όμιλο Thomas Cook, ενώ υπήρξε διευθυντής της ABTA, καθώς και πρόεδρος της Επιτροπής του Κώδικα Δεοντολογίας της. 

Πολλοί προορισμοί, είπε, ο Andy Cooper, στερούνται οποιαδήποτε σοβαρής τουριστικής στρατηγικής και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσέλκυση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού αφίξεων.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Σάντα Κρουζ της Τενερίφης στις 20 Απριλίου υπό το πανό «Canarias se agota» (σε ελεύθερη απόδοση: Τα Κανάρια Νησιά έχουν υπερβεί τις αντοχές τους) συγκεντρώθηκαν περίπου 50.000 διαδηλωτές, που ζήτησαν όριο στις αφίξεις, περιορισμό στην κατασκευή ξενοδοχείων και ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ορισμένα από τα μηνύματα σε πλακάτ είναι ενδεικτικά:

  • «Η δυστυχία μου, ο παράδεισός σου» 
  • «Ο τουρισμός αυξάνει το νοίκι μου».

Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι ο πληθυσμός των Καναρίων Νήσων, των 2,2 εκατομμυρίων, φιλοξένησε 14 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι, με τον κλάδο να αντιπροσωπεύει το 40% των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, τα νησιά αποτελούν τη δεύτερη φτωχότερη περιοχή της Ισπανίας, με το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Η Βενετία εισήγαγε ένα τέλος εισόδου 5 € για ημερήσιους ταξιδιώτες σε καθορισμένες ημερομηνίες από τις 25 Απριλίου και θα περιορίσει το μέγεθος των ομάδων περιήγησης από την 1η Ιουνίου.

Ο Andy Cooper, σχολιάζοντας τις εντεινόμενες αντιδράσεις, είπε: Είναι σημαντικό όσοι εκπροσωπούν τον εξερχόμενο τουρισμό να μην αγνοούν αυτές τι διαμαρτυρίες και να τις βλέπουν απλώς ως τοπικό πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα, οι κυβερνήσεις θα αισθανθούν υποχρεωμένες να δράσουν [και] αυτό μπορεί τελικά να βλάψει τον κλάδο, τόνισε.

Τι προτείνει:

  • Θα χρειαστεί μια δέσμη μέτρων, είπε, που θα συμφωνηθούν από τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, για τη μείωση των τοπικών επιπτώσεων χωρίς να καταστραφούν οι βαθύτεροι λόγοι για τους οποίους ένας προορισμός ήταν επιτυχημένος.

Η Megan Epler Wood, διευθύνουσα σύμβουλος του Προγράμματος Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Αειφόρου Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ, συμφωνεί, λέγοντας: «Ο φόρος της Βενετίας είναι μέρος μιας τάσης για έσοδα του προορισμού από τους τουρίστες, καθώς οι προορισμοί παγκοσμίως βλέπουν το κόστος για τη διαχείριση του όγκου των τουριστών να εκτοξεύεται στα ύψη.

«Ο όγκος του τουρισμού φτάνει τα προ της πανδημίας επίπεδα και πολλοί προορισμοί συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται φόρο ή εισιτήριο εισόδου για να αντισταθμίσουν το κόστος διαχείρισης του τουρισμού», ανέφερε η Megan Epler Wood.

Η ίδια υπογράμμισε αυτό που είπε πρόσφατα ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ότι η Αθήνα έλαβε μόλις 0,42 ευρώ ανά τουρίστα το 2023, ενώ οι υποχρεώσεις του Δήμου αυξάνονται λόγω του αυξημένου όγκου τουριστικών αφίξεων κάθε χρόνο.

Η κυρία Epler Wood σημείωσε επίσης: «Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ένας πρόσθετος φόρος δεν μειώνει τις αφίξεις. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι ανάγκες σε νερό, σε απόβλητα, στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, όπως και τα ενοίκια στέγασης, με τους οργανισμούς μάρκετινγκ προορισμού, που λαμβάνουν συχνά τον τουριστικό φόρο, να μην ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα