HOTREC - EFFAT | Έτσι θα καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή φιλοξενία

19 Mar 2024, 11:59 | ΦΟΡΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

HOTREC - EFFAT | Έτσι θα καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή φιλοξενία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Κοινή διακήρυξη για τους τρόπους με τους οποίους ο Ευρωπαϊκός κλάδος της φιλοξενίας θα μπορέσει να καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες επί του παρόντος ανέρχονται στο 10%-20% έναντι του εργατικού δυναμικού του 2019, παρουσιάζουν η Ευρωπαϊκή ένωση ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ HOTREC και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Τροφίμων, Γεωργίας και Τουρισμού EFFAT.

Στη διακήρυξη υπογραμμίζεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι βασίζονται στους θεσμούς της ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις ώστε να λάβουν στήριξη στην εξεύρεση λύσεων για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις των «κενών» θέσεων εργασίας, ενώ κρίνουν απαραίτητο να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος και συλλογικές διαπραγματεύσεις με σκοπό τη διαπραγμάτευση των συνθηκών εργασίας, την προώθηση της εκπαίδευσης και την παροχή πλαισίου προστασίας της κινητικότητας μεταναστών εργαζομένων από τρίτες χώρες. Σε αυτή την κατεύθυνση, δύο σοβαρές παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, πρέπει να είναι ο σεβασμός στην ισορροπία μεταξύ εργασίας-ζωής και οι ελκυστικές αμοιβές.

Οι ειδικότητες που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις είναι οι σερβιτόροι, το προσωπικό κουζίνας, οι εργαζόνοι στην καθαριότητα του ξενοδοχείου και οι ρεσεψιονίστ. Σε επίπεδο δεξιοτήτων, οι ελλείψεις εντοπίζονται στις ξένες γλώσσες, στις διαπροσωπικές δεξιότητες και στην ψηφιακή ή πράσινη αριστεία. Κλειδί για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας είναι το upskilling και το reskilling, σύμφωνα με τις EFFAT και HOTREC.

Αναλυτικότερα, οι λύσεις που αναδεικνύονται στη διακήρυξη, είναι...

  • Κοινωνικός διάλογος και συλλογική διαπραγμάτευση στις συνθήκες εργασίας που είναι συμβατές με τις προσδοκίες και τα ενδιαφέροντα των εργοδοτών και των εργαζομένων και προωθούν την εικόνα του κλάδου.
  • Ενίσχυση της εκπαίδευσης στον κλάδο. Θέση των EFFAT και HOTREC είναι η αναβάθμιση της αξίας των προσόντων και των θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας στον κλάδο,  η διευκόλυνση αναγνώρισης των πιστοποιήσεων και δεξιοτήτων εντός της ΕΕ με σεβασμό στις αρμοδιότητες των κρατών-μελών και η αξιοποίηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης ως ευκαιρίας για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και προοπτικών για τους εργαζομένους. Από αυτή την άποψη, οι HOTREC και EFFAT δηλώνουν τον κοινό τους στόχο για την ανάπτυξη του τουρισμού ως δραστηριότητα καθόλη τη διάρκεια του έτους που θα μειώσει τον αντίκτυπο της εποχικότητας στις τοπικές κοινωνίες και στις επιχειρήσεις και θα βελτιώσει την κατάσταση των εργαζομένων που προτιμούν να εργάζονται για μεγαλύτερε περιόδους.
  • Παροχή ενός προστατευτικού πλαισίου για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού μεταναστών εργαζομένων τρίτων χωρών με στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

O κλάδος της φιλοξενίας αποτελείται από 2 εκατ. επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 90% είναι μικρομεσαίες με κάτω από 10 εργαζόμενους, και 10 εκατ. άνθρωποι απασχολούνται στον κλάδο. Το 30% των εργαζομένων του κλάδου είναι σχετικά ανειδίκευτοι, έναντι 16% της συνολικής οικονομίας. Επιπλέον, το 19% των εργαζομένων είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών έναντι αντίστοιχου ποσοστού 8% στην συνολική οικονομία, που σημαίνει ότι ο κλάδος προσφέρει στους ανθρώπους νεαρής ηλικίας τη δυνατότητα να αναπτύξουν την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα