7+1 στρατηγικές για να αποφύγετε τα δίχτυα των χάκερ

29 Nov 2023, 13:17 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

7+1 στρατηγικές για να αποφύγετε τα δίχτυα των χάκερ

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

"Το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά το πότε θα πέσετε θύμα χάκερ”, σημειώνει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, συνοψίζοντας μια σκληρή πραγματικότητα για τον κόσμο των απειλών στον κυβερνοχώρο τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις επιχειρήσεις. “Αυτή η ωμή πραγματικότητα υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη να προετοιμαστείτε για το χειρότερο, καθώς ένα περιστατικό κυβερνοασφάλειας θα συμβεί σε κάποιο στάδιο και αν έχετε προετοιμαστεί, μπορεί να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέπειες”, σημειώνει η εταιρεία.

Όπως συστήνει, κάθε φυσικό πρόσωπο ή μικρή επιχείρηση πρέπει να λάβει ορισμένα βασικά μέτρα για να προστατευθεί. Μεταξύ άλλων, οι ειδικοί προτείνουν την τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. “Συνειδητοποιείστε τη σημασία της τακτικής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για την αποφυγή απώλειας δεδομένων σε περίπτωση επιθέσεων ή βλαβών υλικού. Εάν είναι δυνατόν, κρατήστε αντίγραφα ασφαλείας τόσο τοπικά, όσο και στο cloud και δοκιμάστε αυτά τα αντίγραφα ασφαλείας τακτικά”, τονίζει η ESET.

Ένα άλλο βήμα προστασίας, που προτείνουν, είναι οι χρήστες να ενημερώνουν τους συναδέλφους και τα μέλη της οικογένειας για τις νεότερες απειλές, ακόμη κι αν αυτό είναι τόσο απλό, όσο η αναφορά ενός καλά σχεδιασμένου μηνύματος ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing), που εντοπίσατε αυτή την εβδομάδα.

Σχέδιο αντιμετώπισης
Η έτερη συμβουλή, που δίνουν, είναι η δημιουργία ενός σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών. “Το σχέδιο θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο αντίδρασης σε ένα περιστατικό κυβερνοασφάλειας, με ποιον πρέπει να επικοινωνήσετε και τα βήματα που απαιτούνται, για να ανακάμψετε μετά από μια επίθεση. Ακόμη κι αν αυτό είναι τόσο απλό, όσο το καλέστε το συνάδελφο ή το μέλος της οικογένειας που ξέρει καλύτερα από τεχνολογία”, σημειώνουν οι αναλυτές.

Επίσης, προτείνουν στους χρήστες να παρακολουθούν τις εξελίξεις, διαβάζοντας ειδήσεις για την κυβερνοασφάλεια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. “Ένα από τα βασικά θέματα, που πρέπει να γνωρίζετε, είναι το πότε οι συσκευές σας, χρειάζονται ενημέρωση. Στα θέματα για την κυβερνοασφάλεια θα βρείτε συχνά ειδήσεις για επείγουσα ανάγκη ενημέρωσης του λογισμικού”, τονίζουν.

Μια άλλη συμβουλή προστασίας προς τους χρήστες είναι να μην αφήνουν καμία συσκευή απροστάτευτη: “Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις συνήθως καταγράφουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα διαχειρίζονται σε συνεχή βάση. Η κατανόηση του πού βρίσκονται όλες οι συσκευές στο σπίτι ή στην επιχείρηση σας, θα σας βοηθήσει να τις διατηρείτε ενημερωμένες”.

“Οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν σαφώς καθορισμένα σχέδια κυβερνοασφάλειας και πολιτικές αντιμετώπισης περιστατικών, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις αναταράξεις, τις οικονομικές απώλειες και τη βλάβη στην επαγγελματική  φήμη τους”, λέει η ESET και προσθέτει: “Είναι εξίσου σημαντικό για το σπίτι και τις μικρές επιχειρήσεις. Αν μπορείτε να περιορίσετε τις συνέπειες, τα επίπεδα άγχους θα διατηρηθούν υπό έλεγχο”.

Πηγή: sepe,gr

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα