Σε ποιες 17 χώρες μπορούν να ταξιδέψουν τα 10 εκατ. ανεμβολίαστων Βρετανών - Ελλάδα και Κύπρος σε αυτές

11 Feb 2022, 12:44 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Σε ποιες 17 χώρες μπορούν να ταξιδέψουν τα 10 εκατ. ανεμβολίαστων Βρετανών - Ελλάδα και Κύπρος σε αυτές

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τις 17 χώρες στις οποίες μπορούν να ταξιδέψουν ακόμα και οι Βρετανοί τουρίστες και που δεν έχουν εμβολιαστεί (ανέρχονται σε περίπου 10 εκατ.) παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, όμως σε αυτές τις 2 περιπτώσεις, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις υπηρεσίες στο εσωτερικό των χωρών.

-Ανοικτές στους μη εμβολιασμένους, χωρίς απαίτηση για πιστοποιητικά κορωνοϊού στο εσωτερικό

Μεξικό | Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η χώρα ήταν ανοικτή για όλους τους ταξιδιώτες (εμβολιασμένους και μη) – χωρίς καν να απαιτείται να κάνουν τεστ. Είναι υποχρεωτική η εγγραφή στην πλατφόρμα Mexico Vuela Seguro πριν την επιβίβαση στην πτήση για Μεξικό και η παρουσίαση κωδικού QR που δημιουργήθηκε από το σύστημα κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο.

Τζαμάικα | Το κλείσιμο των συνόρων έγινε λίγες φορές, ενώ αρκετά νησιά παραμένουν ανοιχτά για τους ανεμβολίαστους λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό. Όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών πρέπει να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία αρνητικού τεστ Covid (PCR ή αντιγόνου), εντός 72 ωρών πριν από την ημερομηνία του ταξιδιού. Με βάση τον έλεγχο υγείας και την αξιολόγηση κινδύνου κατά την άφιξη, ενδέχεται επίσης να τους ζητηθεί να υποβληθούν σε εξετάσεις στο αεροδρόμιο ή σε καθορισμένη εγκατάσταση και πρέπει να περιμένουν για το αποτέλεσμα του τεστ στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, πρέπει να παραμείνουν στο ξενοδοχείο αλλά τους επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε εγκεκριμένες εκδρομές.

Δομινικανή Δημοκρατία | Η Δομινικανή Δημοκρατία καλωσορίζει τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες που μπορούν να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία αρνητικού τεστ PCR εντός 72 ωρών από την άφιξή τους. Προληπτικοί έλεγχοι υγείας και τυχαία τεστ πραγματοποιούνται κατά την άφιξη.

Αίγυπτος | Οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες πρέπει να συμπληρώνουν δήλωση υγείας με προσωπικά στοιχεία και θα πρέπει να προσκομίζουν επιβεβαίωση έγκυρης ασφάλισης υγείας στις αρχές του αεροδρομίου. Οι επιβάτες που φθάνουν από χώρες όπου έχουν εντοπιστεί παραλλαγές ανησυχίας (όπως το Ην. Βασίλειο) ενδέχεται να χρειαστεί να κάνουν γρήγορο τεστ κατά την άφιξη, το οποίο εάν είναι θετικό θα οδηγήσει σε τεστ PCR για να διαπιστωθεί εάν είναι απαραίτητη η απομόνωση σε κρατικό νοσοκομείο.

Όλα τα μη εμβολιασμένα άτομα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR (εντός 72 ωρών από την αναχώρηση). Τα παιδιά κάτω των έξι ετών εξαιρούνται. Τα αποδεικτικά ανάρρωσης δεν θα γίνονται δεκτά.

Τουρκία | Όλοι όσοι φτάνουν στην Τουρκία ηλικίας έξι ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων πολιτών και των κατόχων άδειας διαμονής, πρέπει να συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα (Έντυπο εισόδου στην Τουρκία) το πολύ 72 ώρες πριν από το ταξίδι.

Όλες οι μη εμβολιασμένες αφίξεις ηλικίας 12 ετών και άνω πρέπει επίσης να έχουν απόδειξη ενός από τα ακόλουθα: Πρόσφατη ανάρρωση από τον Covid-19, αρνητικό τεστ PCR (εντός 72 ωρών από την άφιξη), rapid τεστ αντιγόνου (εντός 48 ωρών από την άφιξη).

Η Τουρκία χρησιμοποιεί πιστοποιητικό Covid στο εσωτερικό, το οποίο απαιτεί αποδεικτικό είτε δύο δόσεων εμβολίου κατά του Covid, είτε πρόσφατης ανάρρωσης ή αρνητικού τεστ PCR (εντός 48 ωρών). Ωστόσο, οι τουρίστες εξαιρούνται.

ΗΑΕ | Οι κάτοικοι και οι τουρίστες που ταξιδεύουν από ή μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου και φτάνουν στο Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR πριν από την αναχώρηση και να προσκομίζουν το πιστοποιητικό κατά το check-in, όλα αυτά εντός 48 ωρών από την αναχώρηση. Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στο Άμπου Ντάμπι θα πρέπει επίσης να υποβληθούν σε τεστ PCR κατά την άφιξη. Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στο Ντουμπάι ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθούν σε τεστ PCR κατά την άφιξη και θα πρέπει να απομονωθούν εν αναμονή του αποτελέσματος.

Νορβηγία | Έχοντας απαγορεύσει προηγουμένως τις αφίξεις μη εμβολιασμένων ταξιδιωτών, η Νορβηγία πρόσφατα ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς Covid. Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να την επισκεφθούν αρκεί να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής εντός 72 ωρών από την άφιξη και να έχουν αρνητικό τεστ (PCR ή αντιγόνου) εντός 24 ωρών. Εξαιρούνται τα άτομα κάτω των 18 ετών.

Ιρλανδία | Οι ταξιδιώτες ηλικίας 12 ετών και άνω που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών πριν από την είσοδο. Αυτό περιλαμβάνει ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά όχι εκείνους των οποίων το ταξίδι προέρχεται από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, που ανακοινώθηκαν στις 21 Ιανουαρίου, οι χώροι φιλοξενίας επέστρεψαν στην κανονική λειτουργία και δεν ζητείται πλέον από τους πελάτες πιστοποιητικό.

Κόστα Ρίκα | Ο παράδεισος της άγριας ζωής της Κόστα Ρίκα, μαζί με το Μεξικό και το Ελ Σαλβαδόρ, είναι μία από τις τρεις μόνο χώρες που όχι μόνο καλωσορίζουν μη εμβολιασμένες αφίξεις αλλά δεν απαιτούν ούτε τεστ. Πρέπει, ωστόσο, να αγοράσουν ασφάλιση με συγκεκριμένες απαιτήσεις κάλυψης και να συμπληρώσουν εκ των προτέρων ένα έντυπο επιδημιολογικών πληροφοριών.

Τουλάχιστον μέχρι τις 7 Μαρτίου, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ζητήσουν εθελοντικά από τους πελάτες να αποδείξουν την κατάσταση εμβολιασμού τους. Σύμφωνα με αναφορές, ορισμένα ξενοδοχεία ζητούν αποδεικτικό εμβολιασμού και λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα, αλλά τα περισσότερα εστιατόρια και καταστήματα παραμένουν στο 50%.

Από τις 8 Μαρτίου, το σχέδιο διαβατηρίων εμβολιασμού μπορεί να γίνει υποχρεωτικό.

Αλβανία | Η Αλβανία θα επιτρέπει την είσοδο σε μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες που μπορούν να παρουσιάσουν ένα από τα ακόλουθα: Αρνητικό τεστ PCR εντός 72 ωρών από την άφιξη, αρνητικό τεστ αντιγόνου εντός 48 ωρών από την άφιξη, πιστοποιητικό ανάρρωσης το τελευταίο εξάμηνο.

Ωστόσο, εδώ και αρκετούς μήνες ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 μ.μ. έως τις 5 το πρωί.

Ν. Αφρική | Όλοι οι επισκέπτες πρέπει να προσκομίσουν έντυπο αντίγραφο αρνητικού τεστ PCR εντός 72 ωρών από την αναχώρηση (εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των πέντε ετών). Το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους επισκέπτες να έχουν μαζί τους πολλά αντίγραφα του αποτελέσματος τεστ, καθώς μπορεί να τους ζητηθεί να το προσκομίσουν περισσότερες από μία φορές.

Εάν δεν έχετε το αντίγραφο θα σας ζητηθεί να κάνετε τεστ αντιγόνου κατά την άφιξη με δικά σας έξοδα. Εάν βρεθείτε θετικοί στον Covid-19, θα σας ζητηθεί να απομονωθείτε σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες με δικά σας έξοδα για 10 ημέρες.

Τανζανία | Έγινε γνωστή νωρίς στην πανδημία για την άρνηση επιβολής κάθε είδους περιορισμών Covid. Αυτή η στάση έχει σκληρύνει ελαφρώς, με όλους τους επισκέπτες να απαιτείται πλέον να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR εντός 96 ωρών από την άφιξη και να υποβάλλονται σε rapid τεστ κατά την άφιξη, αλλά δεν χρειάζεται αποδεικτικό εμβολιασμού.

Σερβία | Όπως θα περίμενε κανείς από μια χώρα που λατρεύει τον Νόβακ Τζόκοβιτς, οι μη εμβολιασμένοι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι στη Σερβία. Πρέπει, ωστόσο, να προσκομίζουν ένα από τα ακόλουθα έγγραφα κατά την άφιξη: Αρνητικό αποτέλεσμα PCR εντός 48 ωρών από την άφιξη, πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον Covid-19, που εκδόθηκε εντός έξι μηνών από την άφιξη στη Σερβία ή σε χώρα με την οποία η Σερβία έχει συνάψει συμφωνία για τέτοια έγγραφα (δεν περιλαμβάνει το Ην. Βασίλειο).

Ανοικτές στους μη εμβολιασμένους, όμως ζητούνται πιστοποιητικά στο εσωτερικό των χωρών αυτών

Πορτογαλική ενδοχώρα (όχι Μαδέρα ή Αζόρες) | Πρέπει να συμπληρώσετε μια ηλεκτρονική κάρτα εντοπισμού επιβατών και να παρουσιάσετε αποδεικτικό από τεστ αντιγόνου εντός 48 ωρών από την αναχώρηση ή τεστ PCR εντός 72 ωρών από την αναχώρηση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν απαιτήσεις για την απόδειξη εμβολιασμού.

Ωστόσο, η Πορτογαλία χρησιμοποιεί εγχώρια διαβατήρια εμβολίων. Πρέπει να δείξετε αποδεικτικά στοιχεία εμβολιασμού κατά του Covid για να εισέλθετε σε εστιατόρια και ξενοδοχεία και αποδεικτικά πρόσφατου αρνητικού τεστ Covid, εκτός από το αποδεικτικό εμβολιασμού, για να μπείτε σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα, αθλητικές αρένες και εκδηλώσεις χωρίς δεσμευμένες θέσεις.

Κροατία | Για να επιτραπεί η είσοδος στην Κροατία, οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προσκομίσουν ένα από τα ακόλουθα έγγραφα κατά την άφιξή τους: Αρνητικό τεστ αντιγόνου Covid-19 εντός 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR εντός 72 ωρών, ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από Covid-19.

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται από αυτές τις απαιτήσεις εάν ο γονέας ή ο κηδεμόνας τους διαθέτει ένα από τα έγγραφα που αναφέρονται παραπάνω.

Ωστόσο, η Κροατία χρησιμοποιεί εγχώρια διαβατήρια Covid. Οποιοσδήποτε εισέρχεται σε δημόσιες υπηρεσίες, τοπικούς και περιφερειακούς δήμους, κρατικές υπηρεσίες και ιδρύματα θα πρέπει να επιδεικνύει είτε ψηφιακό πιστοποιητικό Covoid-19 είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ.

Ελλάδα | Εάν δεν είστε εμβολιασμένοι, θα χρειαστείτε ένα από τα ακόλουθα:

-Αρνητικό τεστ PCR για Covid-19, που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών πριν την άφιξη στην Ελλάδα

-Αρνητικό τεστ αντιγόνου Covid-19 από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε εντός 48 ωρών πριν την άφιξη στην Ελλάδα

-Αποδεικτικό ανάρρωσης από τον Covid-19. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποδεικτικό θετικού αποτελέσματος PCR που έγινε μεταξύ 30 και 180 ημερών από τις ημερομηνίες του ταξιδιού και μπορεί να αποδειχθεί μέσω του NHS Covid Pass.

Επιτρέπεται η είσοδος σε εσωτερικούς χώρους μπαρ, εστιατορίων, διασκέδασης και άθλησης μόνο με αποδεικτικό πλήρους εμβολιασμού ή στους κάτω των 12 ετών. Παρόμοια μέτρα ισχύουν για ορισμένα δίκτυα δημόσιων συγκοινωνιών.

Για να επιβιβαστείτε σε σκάφη ή φέρι για να ταξιδέψετε στα ελληνικά νησιά ή να επιβιβαστείτε σε λεωφορείο μεγάλων αποστάσεων, επισημαίνει η Telegraph, θα χρειαστείτε επίσης αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης ή αρνητικό αποτέλεσμα τεστ.

Κύπρος | Οι μη εμβολιασμένοι Βρετανοί πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση. Στη συνέχεια, υποβάλλονται σε άλλο τεστ PCR κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Κύπρου. Τα αποτελέσματα των τεστ θα πρέπει να είναι διαθέσιμα εντός τριών ωρών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της χώρας. Το κόστος και των δύο τεστ επιβαρύνει τον επιβάτη.

Ωστόσο, η Κύπρος έχει αυστηρές απαιτήσεις πιστοποιητικών Covid στο εσωτερικό. Άτομα ηλικίας έξι ετών και άνω χρειάζονται SafePass για να εισέρχονται σε χώρους όπως τα εστιατόρια, το οποίο μπορεί να αποκτηθεί μόνο εάν έχετε εμβολιαστεί ή έχετε αναρρώσει από τον Covid τους προηγούμενους έξι μήνες.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα