HotStats: Αυτές είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα συναντήσουν τα ξενοδοχεία το 2024
28 May 2024, 12:57 | ΤΑΣΕΙΣ
Χριστίνα Λαΐνοπούλου
- Υψηλότερα μικτά λειτουργικά κέρδη από το 2023 αναμένει το 96% των ξενοδόχων σε παγκόσμια κλίμακα για το 2024, ωστόσο κρίνεται αναγκαία η προσαρμογή και η καινοτομία σε μια περίοδο περίπλοκων συνθηκών που θέτει ένα ραγδαία εναλλασσόμενο οικονομικό τοπίο.
Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της μηνιαίας έρευνας της HotStats P&L benchmarking and market insight για την παγκόσμια ξενοδοχειακή βιομηχανία. Τα δεδομένα της έρευνας συλλέγονται από περισσότερα από 8.500 ξενοδοχεία από όλο τον κόσμο και περισσότερα από 100 διαφορετικά brand και ανεξάρτητα ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με αυτήν, οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα συναντήσουν τα ξενοδοχεία το 2024 θα είναι το κόστος μισθοδοσίας και οι ελλείψεις προσωπικού, το κόστος κοινής ωφέλειας, ο πληθωρισμός, οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και το διαφαινόμενο ζήτημα της υπερπροσφοράς δωματίων σε ορισμένες αγορές. Επιπλέον, το κόστος που σχετίζεται με την τεχνολογική αναβάθμιση και τη γεωπολιτική αστάθεια αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργική δυναμική και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.
Οι ξενοδόχοι γενικά πιστεύουν ότι η δύσκολη μάχη συνεχίζεται, με τους περισσότερους να προβλέπουν ότι το μισθοδοτικό κόστος είναι το ταχύτερα αυξανόμενο έξοδο και με τη μειοψηφία να πιστεύει ότι θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 10%. Η πίεση στις επιχειρησιακές δυνατότητες υπογραμμίζει τη διαρκή ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό και καινοτομία στη διαχείριση των πόρων.
Εκτός από το μισθοδοτικό κόστος, οι περισσότεροι (55%) εκτιμούν ότι το 2024 θα σημειωθεί αύξηση μόλις κατά 1-4,9% στα γενικά έξοδα. Μόνο το 38% των ξενοδόχων πιστεύουν ότι τα κόστη θα αυξηθούν κατά 5-9,9% και πολύ λίγοι, μόλις 7%, άνω του 10%.
Επιπλέον, οι περισσότεροι ξενοδόχοι σε παγκόσμια κλίμακα (65%) δηλώνουν ότι οι επιδόσεις των ξενοδοχείων τους ξεπέρασαν τις προσδοκίες κατά την περασμένη χρονιά και μόνο το 35% ότι ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών. Η διαφορά αυτή αναδεικνύει τον ανομοιόμορφο αντίκτυπο που έχουν παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, με ορισμένες περιοχές και κατηγορίες ξενοδοχείων να ανταποκρίνονται σε μια ικανό τρόπο από άλλες.
Παρά το θετικό κλίμα και τις απροσδόκητα υψηλές επιδόσεις των συναλλαγών, οι ευρύτερες οικονομικές τάσεις ασκούν πίεση στον κλάδο της φιλοξενίας. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, καθώς ο πληθωρισμός, το κόστος κοινής ωφέλειας και οι ελλείψεις προσωπικού μαζί με το μισθοδοτικό κόστος ήταν οι κορυφαίες λειτουργικές προκλήσεις το 2023.
διαβάστε ακόμα
-
Γερμανικός Τύπος | Διαμαρτυρίες σε ελληνικά νησιά κατά του μαζικού τουρισμού 07/04 | 18:55
-
Αναλογικά Ταξίδια: Η νέα πολυτέλεια στον ψηφιακό κόσμο 04/04 | 05:10
-
Virtuoso: Οι πωλήσεις πολυτελών ταξιδιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται 21/03 | 11:17
-
Ο τουρισμός στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών 06/04 | 13:11
-
Οι 11 τάσεις και προκλήσεις στον τουρισμό που αναδείχθηκαν στην ΙΤΒ"25 31/03 | 12:19
-
Οι τάσεις των κοκτέιλ για το 2025: Καινοτομία, παράδοση και ... mocktails 29/03 | 07:00
-
Visa | Οι δαπάνες για ψυχαγωγία gaming αυξήθηκαν ταχύτερα από τα ταξίδια 13/03 | 12:32
-
Στο Σταυροδρόμι της Αλλαγής: Ο Τουρισμός το 2025 και ο Ρόλος της Ελλάδας 10/03 | 10:48
-
Πόσο ανθεκτικός στις κρίσεις είναι ο ελληνικός τουρισμός; 04/03 | 16:52
-
Πώς η αστικοποίηση αναδιαμορφώνει τις μορφές φιλοξενίας 03/03 | 07:05
δημοφιλέστερα
- 1 Λέσβος: Έναρξη σεζόν με τουρίστες- παρατηρητές πουλιών 24.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 2 Nammos Resort AMAALA: Η ελληνική πολυτέλεια ταξιδεύει στην Ερυθρά Θάλασσα 24.04.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 3 Κνωσός: 125 χρόνια από τις ανασκαφές του Άρθουρ Έβανς 24.04.2025 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
- 4 Wyndham - Soliteight | 40 ξενοδοχεία Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία 24.04.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 5 Πασχαλινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ 09.04.2025 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 6 Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας στο Ελαφονήσι 24.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Επανέρχεται ο γαμήλιος τουρισμός στη Σαντορίνη | Αυξημένες κρατήσεις για το 2025 και 2026 25.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 Σε ανάκαμψη ο τουρισμός στην Αργεντινή 02.04.2025 | ΚΟΣΜΟΣ
- 9 O Δήμος Χανίων στο Φεστιβάλ «Από την Κρήτη στη Σίδη» στην Τουρκία 24.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 10 Wizz Air: Εκστρατεία ιατρικής ενημέρωσης ενόψει της αυξημένης ταξιδιωτικής κίνησης του Πάσχα 16.04.2025 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ