HotStats: Αυτές είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα συναντήσουν τα ξενοδοχεία το 2024

28 May 2024, 12:57 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

HotStats: Αυτές είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα συναντήσουν τα ξενοδοχεία το 2024

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις
  • Υψηλότερα μικτά λειτουργικά κέρδη από το 2023 αναμένει το 96% των ξενοδόχων σε παγκόσμια κλίμακα για το 2024, ωστόσο κρίνεται αναγκαία η προσαρμογή και η καινοτομία σε μια περίοδο περίπλοκων συνθηκών που θέτει ένα ραγδαία εναλλασσόμενο οικονομικό τοπίο.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της μηνιαίας έρευνας της HotStats P&L benchmarking and market insight για την παγκόσμια ξενοδοχειακή βιομηχανία. Τα δεδομένα της έρευνας συλλέγονται από περισσότερα από 8.500 ξενοδοχεία από όλο τον κόσμο και περισσότερα από 100 διαφορετικά brand και ανεξάρτητα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με αυτήν, οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα συναντήσουν τα ξενοδοχεία το 2024 θα είναι το κόστος μισθοδοσίας και οι ελλείψεις προσωπικού, το κόστος κοινής ωφέλειας, ο πληθωρισμός, οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και το διαφαινόμενο ζήτημα της υπερπροσφοράς δωματίων σε ορισμένες αγορές. Επιπλέον, το κόστος που σχετίζεται με την τεχνολογική αναβάθμιση και τη γεωπολιτική αστάθεια αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργική δυναμική και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Οι ξενοδόχοι γενικά πιστεύουν ότι η δύσκολη μάχη συνεχίζεται, με τους περισσότερους να προβλέπουν ότι το μισθοδοτικό κόστος είναι το ταχύτερα αυξανόμενο έξοδο και με τη μειοψηφία να πιστεύει ότι θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 10%. Η πίεση στις επιχειρησιακές δυνατότητες υπογραμμίζει τη διαρκή ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό και καινοτομία στη διαχείριση των πόρων.

Εκτός από το μισθοδοτικό κόστος, οι περισσότεροι (55%) εκτιμούν ότι το 2024 θα σημειωθεί αύξηση μόλις κατά 1-4,9% στα γενικά έξοδα. Μόνο το 38% των ξενοδόχων πιστεύουν ότι τα κόστη θα αυξηθούν κατά 5-9,9% και πολύ λίγοι, μόλις 7%, άνω του 10%.

Επιπλέον, οι περισσότεροι ξενοδόχοι σε παγκόσμια κλίμακα (65%) δηλώνουν ότι οι επιδόσεις των ξενοδοχείων τους ξεπέρασαν τις προσδοκίες κατά την περασμένη χρονιά και μόνο το 35% ότι ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών. Η διαφορά αυτή αναδεικνύει τον ανομοιόμορφο αντίκτυπο που έχουν παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, με ορισμένες περιοχές και κατηγορίες ξενοδοχείων να ανταποκρίνονται σε μια ικανό τρόπο από άλλες.

Παρά το θετικό κλίμα και τις απροσδόκητα υψηλές επιδόσεις των συναλλαγών, οι ευρύτερες οικονομικές τάσεις ασκούν πίεση στον κλάδο της φιλοξενίας. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, καθώς ο πληθωρισμός, το κόστος κοινής ωφέλειας και οι ελλείψεις προσωπικού μαζί με το μισθοδοτικό κόστος ήταν οι κορυφαίες λειτουργικές προκλήσεις το 2023.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα