McAfee: Πάνω από 25% των Αμερικανών έχουν πέσει θύμα απάτης στα ταξίδια

24 May 2024, 11:24 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

McAfee: Πάνω από 25% των Αμερικανών έχουν πέσει θύμα απάτης στα ταξίδια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Παρά τη μεγάλη τους διάθεση για ταξίδια, τo 34% των Αμερικανών έχουν μειωμένη εμπιστοσύνη στον σχεδιασμό και την κράτηση ταξιδιών και το 57% εκφράζει ανησυχίες για απάτες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και του deepfake. Παράλληλα, θεωρούν ότι η επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης και του deepfake καθιστά πιο δύσκολη την αναγνώριση και την αποφυγή της απάτης, με τους απατεώνες να χρησιμοποιούν πιο περίπλοκες τακτικές στην εξαπάτηση των ταξιδιωτών.

Αυτό έδειξε έρευνα που διενήργησε στο διάστημα 1-3 Μαΐου 2024 η εταιρία ερευνών αγοράς MSI Research για λογαριασμό της McAfee Corp, που ειδικεύεται στη διαδικτυακή ασφάλεια, σε δείγμα 6.000 ενηλίκων από τις ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με αυτήν, σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς (28%) έχουν πέσει θύμα απάτης που σχετίζεται με τα ταξίδια και σημαντικό ποσοστό των θυμάτων αυτών, σχεδόν ένας στους 4 (24%), έχασαν τουλάχιστον 1.000 δολάρια σε ένα περιστατικό απάτης.

Η επικράτηση της απάτης που σχετίζεται με ταξιδιωτικές κρατήσεις ποικίλει ανά ηλικία, με το 40% των ηλικιών 18-29 να έχουν πέσει θύματα, αλλά μόνο το 13% των ηλικιών 50-65.

Οι τρεις πιο διαδεδομένες απάτες κατά την κράτηση διακοπών είναι οι πληρωμές μετά από υποβολή στοιχείων πιστωτικής κάρτας ή τραπεζικών στοιχείων σε ψεύτικη ιστοσελίδα (15%), το κλικ σε κακόβουλο σύνδεσμο επιβεβαίωσης κράτησης από άγνωστη πηγή (10%) και οι τροποποιημένες φωτογραφίες από προορισμούς (8%).

Οι τρεις συχνότερες απάτες που επηρεάζουν τους ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι η κατάθεση προκαταβολής για κατάλυμα και στη συνέχεια η διαπίστωση στον προορισμό ότι το κατάλυμα δεν υπάρχει (13%), η προκαταβολή για εκδήλωση ή εκδρομή και στη συνέχεια η διαπίστωση ότι ο πάροχος της υπηρεσίας δεν εμφανίστηκε (10%) και η προπληρωμή εκδρομών που ήταν πολύ διαφορετικές από ό,τι παρουσιάζονταν (9%).

Η McAfee Labs συνέταξε μια λίστα με τους πιο επικίνδυνους προορισμούς στον κόσμο διαδικτυακά, οι οποίοι σχετίζονται με διαδικτυακές αναζητήσεις ταξιδιών που συχνά δίνουν μη ασφαλή αποτελέσματα, οδηγώντας πιθανόν σε εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού πο απειλεί τα δεδομένα, την ιδιωτικότητα και την ταυτότητα του ταξιδιώτη. Οι προορισμοί αυτοί είναι το Βερολίνο, η Κύπρος, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Ριο Ντετζανέιρο, το Μπαλί, οι Αζόρες, η Ακτή Αμάλφι, οι Βερμούδες και το Μάτσου Πίτσου.

Σύμφωνα με την έρευνα της McAfee, το 85% των Αμερικανών προετοιμάζονται να ταξιδέψουν το 2024 και το 45% θα δαπανήσει περισσότερα στις διακοπές τους από πέρυσι. Για να καταφέρουν να ταξιδέψουν, το 43% θα περιορίσουν τις δαπάνες για διασκέδαση, όπως συναυλίες και ταινίες, και το 40% τα γεύματα σε εστιατόρια.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα