Deloitte: Αυξημένος ο προϋπολογισμός διακοπών των Αμερικανών αυτό το καλοκαίρι

22 May 2024, 15:48 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Deloitte: Αυξημένος ο προϋπολογισμός διακοπών των Αμερικανών αυτό το καλοκαίρι

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το 48% των Αμερικανών σκοπεύει να ταξιδέψει και να μείνει σε κατάλυμα, όπως και πέρυσι, όμως θα κάνει λιγότερες διακοπές αυτό το καλοκαίρι λόγω του αυξημένου κόστους των διακοπών.

Οι υψηλότερες τιμές ανεβάζουν τους προϋπολογισμούς των διακοπών, με έναν στους 5 να δηλώνει ότι θα δαπανήσει σημαντικά περισσότερα χρήματα από πέρυσι για τα ταξίδια του το 2024 εξαιτίας των υψηλότερων τιμών αλλά και των πιο φιλόδοξων ταξιδιών.

Το 22% του συνόλου των Αμερικανών ταξιδιωτών σκοπεύουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς αυτό το καλοκαίρι σε διεθνείς προορισμούς. Επίσης, το 21% σκοπεύει να εργασθεί κατά τη διάρκεια και για το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών μεγάλης διάρκειας.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα έρευνας τάσεων και προτιμήσεων που πραγματοποίησε η Deloitte για το καλοκαίρι του 2024, σε δείγμα 4.022 Αμερικανών κατά την περίοδο 20 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2024.

Ενώ οι οικονομικές πιέσεις φέρνουν ορισμένους Αμερικανούς στην επανεξέταση της συχνότητας και διάρκειας των διακοπών τους αυτό το καλοκαίρι, οι περισσότεροι παραμένουν σταθεροί στην επιλογή τους να ταξιδέψουν. Πολλοί προχωρούν σε επαναξιολόγηση του τι σημαίνουν τα ταξίδια για αυτούς, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ξεκούραση και την επανασύνδεση με αγαπημένα πρόσωπα αναζητώντας ευκαιρίες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις εμπειρίες διακοπών.

-Έξι στους 10 Αμερικανούς σκοπεύουν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι και το 48% θα μείνει σε κατάλυμα, έναντι 50% το 2023.

-Οι Αμερικανοί σκοπεύουν να ταξιδέψουν όπως το 2022. Θα κάνουν 2,3 ταξίδια αυτό το καλοκαίρι, έναντι 3,1 το 2023 και σε αντιστοιχία με το 2022.

-Περισσότεροι Αμερικανοί υψηλότερων εισοδημάτων ανεβάζουν τον προϋπολογισμό των διακοπών τους. Η αύξηση των ταξιδιωτών υψηλότερων εισοδημάτων έχει αυξήσει κατά 18% τον προϋπολογισμό των μεγαλύτερης διάρκειας διακοπών. Τα νοικοκυριά με εισοδήματα άνω των 100.000 δολαρίων που αντιπροσώπευαν το 35% της πίτας Αμερικανών ταξιδιωτών το καλοκαίρι του 2023, φέτος αντιπροσωπεύουν το 44%.

Οι ταξιδιώτες με βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης τον προηγούμενο χρόνο θα δαπανήσουν κατά μέσο όρο 528 δολάρια περισσότερα στο μεγαλύτερο ταξίδι τους, ενώ όσοι βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση 855 δολάρια λιγότερα.

Αυτό το καλοκαίρι θα ταξιδέψουν τα δύο τρίτα των Boomers, όμως σκοπεύουν να κάνουν προσεκτικές δαπάνες στο μεγαλύτερο ταξίδι τους, κυρίως για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν περισσότερα ταξίδια στο υπόλοιπο της χρονιάς.

Το ένα τρίτο (32%) των Αμερικανών που δεν θα ταξιδέψουν, θα το κάνουν λόγω της τρέχουσας συγκυρίας του ταξιδιωτικού κόστους, 8% περισσότεροι από το 2023.

Η ξεκούραση (53%) και ο ρομαντισμός (35%) είναι οι κύριοι υποκινητές για ταξίδια, ενώ και τα ταξίδια που σχεδιάζονται για μια συγκεκριμένη περίσταση είναι αυξημένα κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι.

Πολλοί Αμερικανοί σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε ταξιδιωτικές εμπειρίες στον προορισμό όπως μια περιπέτεια ή δραστηριότητα εξωτερικού χώρου (49%), η επίσκεψη σε σημαντικό αξιοθέατο (48%) ή ένα τουρ με ξεναγό (34%). Το ενδιαφέρον για εκδηλώσεις με εισιτήριο, όπως φεστιβάλ ή συναυλίες, συνεχίζει να αυξάνεται, με 3 στους 10 (28%) να εκφράζουν αυτή την προτίμηση.

Μειώνεται το ποσοστό που επιλέγει ξενοδοχείο

Τα ξενοδοχεία εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο των καλοκαιρινών κρατήσεων, αλλά αυτό παρουσιάζεται μειωμένο. Το 63% των ταξιδιωτών που μένουν σε κατάλυμα επιλέγουν ξενοδοχείο μόνο κατά το σημαντικότερο ταξίδι τους, μειωμένοι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2023. Ταυτόχρονα, περισσότεροι ταξιδιώτες εξερευνούν εναλλακτικά καταλύματα: το 23% σχεδιάζει να μείνει σε ενοικιαζόμενο και όσοι επιλέγουν διαμονή σε άλλα καταλύματα, όπως B&B και οχήματα αναψυχής (RV) παρουσιάζουν αύξηση 8% από το 2023 και συγκεντρώνουν μερίδιο 14%.

-Έξι στους 10 ταξιδιώτες που μένουν σε κατάλυμα και οι οποίοι ταξιδεύουν με πτήση, θα κάνουν πτήση εσωτερικού (62%) για το βασικό τους ταξίδι και το 38% διεθνή πτήση.

-Μετά από την περυσινή τάση για ταξίδια στην Ευρώπη, οι διεθνείς ταξιδιώτες διαφοροποιούν τους προορισμούς επιλογής τους για το μεγαλύτερο ταξίδι της σεζόν. Η πρόθεση για ταξίδια στην Ασία σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο από πέρυσι, της τάξης των τριών ποσοστιαίων μονάδων από πέρυσι.

- Το 43% των ταξιδιωτών με πτήση είναι πρόθυμοι να επιλέξουν πιο άνετες εμπειρίες πτήσης (όπως αναβαθμισμένες θέσεις), έναντι 39% το 2023.

-Περισσότεροι Αμερικανοί σχεδιάζουν να κάνουν τις μεγαλύτερες διακοπές του έτους αυτή τη χρονιά (66% έναντι 56% το 2023) με σχεδόν τους μισούς να επιδιώκουν εξοικονόμηση στο κόστος και το 42% να λέει ότι θα το κάνει επειδή θα ταξιδέψει σε κοντινό προορισμό.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν νέα εργαλεία στο σαφάρι της προσφοράς για τις διακοπές του καλοκαιριού.

-Ενώ περισσότεροι σκοπεύουν να κάνουν απευθείας κράτηση στο κατάλυμα, η πρόθεση για κράτηση μέσω διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων (OTAs) είναι αυξημένη (20% έναντι 16% το 2023), λόγω των ταξιδιωτών νεότερης ηλικίας με υψηλότερα εισοδήματα.

-Το Μάρτιο είχε γίνει κράτηση μόλις για το ένα τρίτο (35%) των φετινών καλοκαιρινών ταξιδιών.

-Οι νεότερης ηλικίας ταξιδιώτες (το 44% των Gen Z και το ένα τρίτο των millennials) βρίσκουν δραστηριότητες για τις διακοπές τους μέσα από βίντεο σύντομης διάρκειας. Οι millennials τείνουν να εντοπίζουν με αυτόν τον τρόπο εστιατόρια (61%).

-Η χρήση του GenAI στον ταξιδιωτικό προγραμματισμό έχει επιβραδυνθεί, αποφέροντας ελάχιστα κέρδη. Μόνο ένας στους 10 σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το GenAI στον προγραμματισμό ταξιδιών (σε σύγκριση με 8% πέρυσι 2023).

Laptop luggers: Περισσότεροι Αμερικανοί θα δουλεύουν κατά τη διάρκεια των διακοπών

Η ευελιξία της απομακρυσμένης εργασίας συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στα ταξίδια καθώς περισσότεροι Αμερικανοί σκοπεύουν να δουλεύουν στις διακοπές τους αυτό το καλοκαίρι.

-Ένας στους 5 (21%) σχεδιάζει να εργαστεί στο μεγαλύτερο ταξίδι του αυτό το καλοκαίρι, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από πέρυσι, όμως περισσότεροι αναφέρουν ότι θα εργάζονται καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού και όχι μόνο σε ένα μέρος του.

-Όσοι εργάζονται στις διακοπές («Laptop luggers») συνεχίζουν να επεκτείνουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια λόγω της ευελιξίας να εργάζονται εξ αποστάσεως και θα παρατείνουν το εποχικό τους ταξίδι κατά 9 ημέρες και το μεγαλύτερο ταξίδι τους κατά 4 ημέρες.

-Όσοι σχεδιάζουν να εργαστούν στα ταξίδια τους είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερους προϋπολογισμούς από εκείνους που δεν θα εργασθούν (4.157 $ έναντι 3.259 $).

-Οι Laptop luggers λαμβάνουν υπόψη συγκεκριμένα στοιχεία υπόψη τους όταν σχεδιάζουν το ταξίδι, όπως η διαθεσιμότητα σταθερού διαδικτύου, το καλό φαγητό σε κοντινή απόσταση από το κατάλυμα και οι κρατήσεις δραστηριοτήτων με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα