Από ζόμπι... ξενοδοχείο: Πώς τα άδεια κτίρια γραφείων μετατρέπονται σε πολυτελή καταλύματα

28 Nov 2023, 15:51 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Από ζόμπι... ξενοδοχείο: Πώς τα άδεια κτίρια γραφείων μετατρέπονται σε πολυτελή καταλύματα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το φαινόμενο των κτιρίων ζόμπι εισέβαλε στο χώρο των γραφείων και άλλων κλάδων εμπορικής χρήσης ακινήτων κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της πανδημίας και χαρακτηρίζει τα κτίρια που «άδειασαν» από ανθρώπινη παρουσία ως αποτέλεσμα της εργασίας από το σπίτι και των υβριδικών κόνσεπτ εργασίας. Σύμφωνα με την Boston Consulting Group ένα κτίριο ζόμπι έχει πληρότητα έως του 50% των χώρων του. 

Ένα παράδειγμα αξιοποίησης ενός τέτοιου ακινήτου από την The Gettys Group Companies, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και επίβλεψη πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο ως δημιουργός brand, interior designer, developer, αγοραστής και επίβλεψη εγκατάστασης ξενοδοχείων, αποτελεί το πρόσφατο πρότζεκ που ανέλαβε για το ξενοδοχείο Hotel Verdant στην πόλη Ρασίν του Γουινσκόνσιν.

Οι εργασίες περιλάμβαναν τη μετατροπή ενός ιστορικού κτιρίου λιανικού εμπορίου, του Zahn Department, που παρέμενε άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ένα μπουτίκ ξενοδοχείο με πρότυπα αειφορίας σχεδιασμένο έτσι ώστε να γίνει το «καθιστικό του Ρασίν», με μεγάλους χώρους για ξεκούραση, συναντήσεις και γεύματα των επισκεπτών και των ντόπιων.

Στην Ομάχα της Νεμπράσκα, η Gettys μετέτρεχε ένα κτίριο γραφείων σε έναν χώρο μεικτής χρήσης για τη γειτονιά, με ένα μπουτίκ ξενοδοχείο και εστιατόριο στο επίκεντρο.

Το ενδιαφέρον σημείο στο Hotel Farnam είναι ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται μετατράπηκε από 100% χρήση γραφείων σε κτίριο γραφείων και ξενοδοχείου και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της Gettys, Roger Hill, είναι πλέον ένα από τα ξενοδοχεία με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ομάχα. 

Αυτή η υβριδική προσέγγιση αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική στη χρήση του χώρου από μια αντίθετη πορεία στην τάση της αγοράς να διατηρηθεί ένα κτίριο με 100% χρήση γραφείων. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί μεγαλύτερη αξία για τα υπόλοιπα γραφεία, καθώς το ξενοδοχείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από επισκέπτες για τη διαμονή τους αλλά και από τους εργαζόμενους στα κοντινά γραφεία για γεύματα, συναντήσεις κλπ.

Ένα από τα πιο γνωστά πρότζεκτ της Gettys, η μετατροπή του κτιρίου Tribune Tower των πρώην γραφείων της Chicago Tribune σε υπερπολυτελείς κατοικίες. Στην ουσία, επισημαίνει ο κ.  Hill, σχεδιάσαμε 161 μοναδικές οικίες στον Tribune Tower, μοιράζοντας σχεδόν 60.000 τ.π. χώρου εγκαταστάσεων που μοιάζει με ξενοδοχείο.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα