Τουρισμός: Ούτε πληθωρισμός, ούτε κόστος ζωής - Ακλόνητη η διάθεση για διακοπές την εορταστική περίοδο

23 Nov 2022, 08:25 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός: Ούτε πληθωρισμός, ούτε κόστος ζωής - Ακλόνητη η διάθεση για διακοπές την εορταστική περίοδο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Oι περισσότεροι ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο παραβλέπουν τον πληθωρισμό και εμφανίζονται πιο αποφασισμένοι από ποτέ να μην εγκαταλείψουν τα σχέδια διακοπών τους κατά την εορταστική περίοδο.

Σύμφωνα με την έρευνα Global Rescue Fall 2022 Traveller Sentiment and Safety Survey, παρά την ακρίβεια και την αύξηση του κόστους των ταξιδιών, το 70% δεν έχει ακυρώσει ή αναβάλει ταξίδια εξωτερικού ή εσωτερικού.

Παράλληλα, το 55% των ταξιδιωτών αναφέρει ότι θα αξιοποιήσει τις ημέρες που δεν θα υπάρχουν προβλήματα στις πτήσεις κατά την εορταστική περίοδο και να κλείσει τότε το ταξίδι. Σύμφωνα με τον διευθυντή λειτουργιών ασφάλειας της Global Rescue, Harding Bush, επειδή τα ταξίδια έχουν επιστρέψει σε προπανδημικά επίπεδα, μεγάλα πλήθη ταξιδιωτών θα συγκεντρώνονται στα αεροδρόμια, γι αυτό είναι πιθανές οι καθυστερήσεις ΄λη οι ακυρώσεις πτήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο τρίτα (66%) των ταξιδιωτών θα ταξιδέψουν σε προορισμούς του εσωτερικού για το Thanksgiving ή για παρόμοια αργία στα τέλη του Νοεμβρίου, και το 59% θα ταξιδέψει στο εσωτερικό για τις διακοπές του Δεκεμβρίου.

Το 47% των ταξιδιωτών δηλώνει ότι δεν θα πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στον προγραμματισμό του ταξιδιού, όμως μεταξύ όσων έχουν προσαρμόσει τις δαπάνες τους:

  • το 11% πετά με πιο οικονομικά εισιτήρια,
  • το 10% μένει σε φθηνότερα καταλύματα,
  • το 8% αποφεύγει τα εστιατόρια ή προτιμά πιο φτηνές λύσεις στο φαγητό,
  • άλλο ένα 8% ταξιδεύει για λιγότερες ημέρες και
  • μόλις το 4% μειώνει τις αγορές ή δεν αγοράζει καθόλου σουβενίρ ή δώρα κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Η έρευνα έδειξε επίσης αύξηση και στη ζήτηση για επαγγελματικά ταξίδια, αν και όχι στα επίπεδα του 2019. Η πλειονότητα των ταξιδιωτών στα επαγγελματικά ταξίδια (71%) έχει ήδη ξαναρχίσει να ταξιδεύει ενώ άλλο ένα 14% αναμένει ότι θα επιστρέψει στα επαγγελματικά ταξίδια μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα