Απότομη ύφεση στο Ην. Βασίλειο το 2023 – Προβλέψεις για συρρίκνωση της ταξιδιωτικής ζήτησης

09 Aug 2022, 12:33 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Απότομη ύφεση στο Ην. Βασίλειο το 2023 – Προβλέψεις για συρρίκνωση της ταξιδιωτικής ζήτησης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε απότομη ύφεση, η οποία θα επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, προβλέπεται ότι θα περάσει το 2023 το Ην. Βασίλειο, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 13% μέχρι τα τέλη του 2022.

Όπως μεταδίδει η El Mundo, η νομισματική επιτροπή της χώρας προβλέπει ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε απότομη ύφεση, η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022 και θα διαρκέσει πέντε τρίμηνα, με την οικονομία του Ην. Βασιλείου να αναμένεται να περάσει σε ανάκαμψη το 2024.

Το 2023 η ανεργία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 4% και τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα μειωθούν σε πραγματικούς όρους, τόσο για το υπόλοιπο του 2022 όσο και το 2023. Αυτό θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης για ταξίδια από το Ην. Βασίλειο, το οποίο αποτελεί βασική αγορά εισερχόμενου τουρισμού για προορισμούς της Μεσογείου ανάμεσα στους οποίους είναι και η Ελλάδα.

Η νομισματική Επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας, ενέκρινε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%, σε 1,75%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 27 ετών, η οποία πρόκειται να επηρεάσει την αγοραστική ισχύ των Βρετανών.

Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό έχει ήδη ληφθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθώς και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, εξηγεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη βάσει προβλέψεων οι οποίες δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού και οικονομική συρρίκνωση στη χώρα από το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα