ITB Berlin & Statista | Τι απαιτούν οι ταξιδιώτες για να κάνουν πιο βιώσιμες διακοπές

09 Jun 2022, 11:54 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

ITB Berlin & Statista | Τι απαιτούν οι ταξιδιώτες για να κάνουν πιο βιώσιμες διακοπές

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το 92% των ταξιδιωτών στη Γερμανία απαιτούν τη λήψη μέτρων από πολιτικούς και παρόχους υπηρεσιών προκειμένου να κάνουν διακοπές πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Η πιστοποίηση των φιλικών προς το περιβάλλον resort και η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ταξιδιού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τους ταξιδιώτες τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στη Γερμανία, η απαγόρευση των ιδιωτικών αεροσκαφών εμφανίζεται πολύ ψηλά στη λίστα των μέτρων (28%, #1), έναντι 19% (#4) στο Ηνωμένο Βασίλειο και 11% (#9) στις ΗΠΑ. Οι τουρίστες από όλες τις χώρες συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη για έρευνα (συγκεντρωτικά: 23%) και επενδύσεις (συγκεντρωτικά: 24%) σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μεταφοράς.

Αυτά προκύπτουν από την την Global Consumer Survey (GCS) της Statista, που διεξήχθη σε περισσότερες από 55 χώρες με έως και 60.000 ερωτηθέντες ανά χώρα, σύμφωνα με την οποία, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά του 65% των τουριστών στη Γερμανία.

Μελέτη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος το 2020, έδειξε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για το 65% των Γερμανών. Πάνω από το 77% θεωρεί την ανθρώπινη δραστηριότητα ως κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Η τρέχουσα έρευνα της Statista δείχνει τώρα ότι οι Γερμανοί ταξιδιώτες έχουν ήδη επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μέσων μεταφοράς: Όσον αφορά τις  αλλαγές στη συμπεριφορά τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, η αποφυγή των πτήσεων (μεγάλων αποστάσεων) ήταν μια από τις πιο συχνές απαντήσεις που έδωσαν.

Η πλήρης αποφυγή από τα ταξίδια για λόγους βιωσιμότητας, από την άλλη, αποδεικνύεται σπάνια. Από τους Γερμανούς που δεν σχεδιάζουν ταξίδι το 2022, μόνο το 6% ανέφερε την προστασία του περιβάλλοντος λόγο. Συνεπώς, η απειλή της κλιματικής αλλαγής δεν περιορίζει τη γενική επιθυμία για ταξίδια, αλλά δυνητικά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διακοπές.

Και παρόλο που το 24% των ταξιδιωτών από τη Γερμανία στην έρευνα GCS δήλωσαν ότι είχαν ήδη αλλάξει σχέδια για ταξίδια στο εξωτερικό για περιβαλλοντικούς λόγους στο πρόσφατο παρελθόν, τα ταξίδια εξωτερικού εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλή το 2022. Το 70% των Γερμανών που έχουν προγραμματίσει ταξίδι για φέτος θέλουν να ταξιδέψουν (και) εκτός των συνόρων. Μένει να διαπιστωθεί εάν οι προαναφερθείσες αλλαγές στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών θα εφαρμοστούν ενεργά και εάν οι πτήσεις (μεγάλων αποστάσεων) ή τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων πράγματι θα αποφευχθούν.

Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ωστόσο, ισχύουν τα εξής: Υπάρχουν πολλές βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές. Δεν μπορούν να γίνουν γενικές διαπιστώσεις σχετικά με οργανωμένες εκδρομές, ξενοδοχεία all inclusive ή "φτηνά ταξίδια". Εκτός από το επιλεγμένο μέσο μεταφοράς, υπάρχουν και άλλες πτυχές που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα ενός ταξιδιού και αποτελούν το επίκεντρο των τουριστών. Για παράδειγμα, το 48% των Γερμανών ταξιδιωτών θεωρεί σημαντική την αποφυγή σκουπιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών, το 40% την εξοικονόμηση χρήσης πόρων (όπως ενέργεια και νερό) και το 39% τη δίκαιη αμοιβή για το προσωπικό στον προορισμό.

Η Rika Jean-François, υπεύθυνη ΕΚΕ στην ITB Berlin εξηγεί: «Όλο και περισσότεροι πάροχοι που εδραιώνουν τη βιωσιμότητα στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους χωρίς να αυξάνουν τις τιμές. Είναι μια επένδυση για το μέλλον. Η ανεξάρτητη πιστοποίηση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς παρέχει προσανατολισμό τόσο στους παρόχους όσο και στους καταναλωτές. Η βιώσιμη σκέψη πρέπει να ενταχθεί στη νοοτροπία μας όσον αφορά τη συμπεριφορά μας στις διακοπές: Εάν ταξιδεύω με τρένο στη Γερμανία, αντισταθμίζω το αποτύπωμα μου σε άνθρακα; Αν πετάξω, μπορώ να μείνω περισσότερο στον προοριμό αντί να κάνω σύντομα ταξίδια; Ο καθένας θα πρέπει να αναρωτηθεί αν είναι πραγματικά απαραίτητο να πετάξει μόνο και μόνο για να πάει για ψώνια».

Οι πάροχοι βιώσιμων ταξιδιών προσφέρουν ευρύ φάσμα ευκαιριών για ταξίδια φιλικά προς το περιβάλλον. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τουριστικοί πράκτορες όπως οι "Forum Anders Reisen", "Gebeco" και "Intrepid Travel". Σύμφωνα με την GCS, (Γερμανία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ) πάνω από το 40% των ερωτηθέντων θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν κράτηση με νέο πάροχο βιώσιμων ταξιδιών και περίπου το 36% θα πλήρωνε επιπλέον χρέωση για τους παρόχους βιώσιμων ταξιδιών. Ωστόσο, μόνο το 19% των ερωτηθέντων το έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια. Και εδώ, επίσης, το μέλλον θα δείξει σε ποιο βαθμό οι ταξιδιώτες ανταποκρίνονται πραγματικά στις καλές τους προθέσεις.

Οι αντιφάσεις μεταξύ των δικών τους ισχυρισμών και πεποιθήσεων και της πραγματικής συμπεριφοράς δεν είναι νέο φαινόμενο, ειδικά στον τομέα της προστασίας του κλίματος. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών δεν εστιάζεται μόνο στην ατομική τους συμπεριφορά, αλλά και στην ταξιδιωτική βιομηχανία η οποία έχει καθήκον να προσφέρει ελκυστικές επιλογές στον τομέα της βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα UNEP, τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών CO2 από τον τουρισμό προέρχονται από τις μεταφορές και την κυκλοφορία. Η πλειονότητα αυτών των εκπομπών CO2 οφείλεται στα αεροπορικά ταξίδια (40%) και στη χρήση αυτοκινήτου (32%). Μόνο ένα μικρό μέρος (3%) προκύπτει από ταξίδια με τρένο και λεωφορείο. Στη Γερμανία, μια πτήση εσωτερικού με μέσο συντελεστή φορτίου το 2019 εξέπεμπε 214 g αερίων θερμοκηπίου ανά επιβάτη-χιλιόμετρο - σχεδόν 40% περισσότερα από ένα αυτοκίνητο (154 g ανά επιβάτη-χιλιόμετρο με συντελεστή φορτίου 1,4 άτομα/αυτοκίνητο) και σχεδόν 638% περισσότερο από ένα ταξίδι μεγάλων αποστάσεων με τρένο (29 g ανά επιβάτη-χιλιόμετρο).

Ο τουρισμός συμβάλλει στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 7% των παγκόσμιων εξαγορών αποδίδονται στην ταξιδιωτική βιομηχανία και πάνω από το 10% του συνόλου των θέσεων εργασίας αποδίδονται στον τουρισμό, σύμφωνα με το UNEP. Ωστόσο, ευθύνεται και για περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα