ETC/ Τουρισμός: Πώς σκοράρει η Eυρώπη και η Ελλάδα στις μακρινές αγορές το καλοκαίρι του 2022

25 May 2022, 12:21 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

ETC/ Τουρισμός: Πώς σκοράρει η Eυρώπη και η Ελλάδα στις μακρινές αγορές το καλοκαίρι του 2022

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H διάθεση για μακρινά ταξίδια στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι από μερικές αγορές-πηγές τουρισμού από το εξωτερικό παραμένει υπό τα προ πανδημικά επίπεδα, όμως παρουσιάζει ελαφρά βελτίωση σε σύγκριση με το 2021.

Όπως αποκαλύπτει το πιο πρόσφατο, τετραμηνιαίο Ταξιδιωτικό Βαρόμετρο που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, ETC, σε συνεργασία με την Eurail BV, και αφορά τα μακρινά ταξίδια στην Ευρώπη από τις αγορές της Βραζιλίας, του Καναδά, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι μεγαλύτερες ανησυχίες των ταξιδιωτών για μακρινά ταξίδια στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι είναι ο κορωνοϊός, τα κόστη που συνδέονται με το ταξίδι και η έλλειψη βολικών αεροπορικών συνδέσεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περιορισμένο αντίκτυπο σε όλες τις μακρινές αγορές (το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν επηρέασε τη διάθεση για ταξίδια), με εξαίρεση την Κίνα και τη Ρωσία.

Η Ελλάδα είναι ο έκτος δημοφιλέστερος προορισμός των Βραζιλιάνων στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, συγκεντρώνοντας μερίδιο 13% ενώ της Ελλάδας προηγούνται οι Πορτογαλία (43%), Ιταλία (37%), Γαλλία (34%), Ισπανία (26%), Ην. Βασίλειο & Γερμανία (17%).

Οι Βραζιλιάνοι ερωτηθέντες έχουν την πιο αισιόδοξη στάση για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη. Η επανέναρξη των πτήσεων προς δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς έχει επηρεάσει θετικά το ταξιδιωτικό κλίμα, με έναν στους 2 Βραζιλιάνους να ετοιμάζονται να επισκεφθούν την Ευρώπη τους επόμενους τέσσερις μήνες. Από αυτούς, το 45% έχει ήδη κλείσει τα αεροπορικά του εισιτήρια, με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να είναι οι πιο δημοφιλείς μήνες διακοπών. Οι Βραζιλιάνοι προτιμούν παραθαλάσσιους προορισμούς, καθώς και ταξίδια στα βουνά. Οι κάρτες τρένων είναι η προτιμώμενη υπηρεσία μεταφοράς για περιηγήσεις σε όλη την ήπειρο.

Η χώρα μας είναι επίσης ο πέμπτος δημοφιλέστερος προορισμός των Καναδών με μερίδιο 12%, μετά τη Γαλλία (32%), Ιταλία (27%), Ην. Βασίλειο (22%) και Γερμανία & Ισπανία (από 16% καθεμία). Οι Καναδοί είναι διστακτικοί για το πότε θα κάνουν τις επόμενες ευρωπαϊκές διακοπές τους, με μόνο το 30% να έχει κλείσει τα αεροπορικά εισιτήριά του για το καλοκαίρι του 2022. Οι ερωτηθέντες από τον Καναδά επιθυμούν να επισκεφθούν παράκτιους και μητροπολιτικούς προορισμούς.

Το ποσοστό των Ιαπώνων που προτιμούν τη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι περιορίζεται στο 5%, με κορυφαία επιλογή τους την Ιταλία (23%), τη Γαλλία & τη Γερμανία (από 21% καθεμία) και το Ην. Βασίλειο (19%).

Παρά την οριακή αύξηση του ταξιδιωτικού κλίματος, ο ιαπωνικός ενθουσιασμός για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων παραμένει χαμηλός. Η διάθεση για ταξίδια στην Ευρώπη είναι κάπως υψηλότερη από πέρυσι, αλλά μόνο το 14% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να ταξιδέψει στην περιοχή το καλοκαίρι του 2022. Ειδικότερα, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι κακές ταξιδιωτικές συνδέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας είναι η κύρια αιτία που αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ευρώπη. Αυτό ήταν αναμενόμενο μετά την ακύρωση πολλών πτήσεων μεταξύ των δύο προορισμών πρόσφατα λόγω ανησυχιών σχετικά με τη χρήση του ρωσικού εναέριου χώρου στον απόηχο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Αμερικάνοι: Κρατήσεις τελευταίας στιγμής για Ιούνιο και Αύγουστο

Στην Αμερικανική αγορά, το 12% προτιμά Ελλάδα για αυτό το καλοκαίρι, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 7η θέση της κατάταξης προτιμώμενων προορισμών τους στην Ευρώπη. Πρώτες επιλογές τους είναι η Γαλλία (34%), η Ιταλία (28%), η Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, η Ισπανία και η Αυστρία.

Ο δείκτης ταξιδιωτικού κλίματος στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο, η διάθεση για την Ευρώπη έχει ελαφρώς επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αυτή η τάση σχετίζεται ως επί το πλείστον με ανησυχίες σχετικά με την επίδραση του πληθωρισμού στην ατομική οικονομική κατάσταση και το αυξημένο κόστος μετακίνησης.

Ο Ιούνιος και ο Αύγουστος είναι πιθανό να είναι οι πιο δημοφιλείς μήνες για τους Αμερικανούς που σχεδιάζουν ευρωπαϊκές διακοπές. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς που δήλωσαν πρόθεση να ταξιδέψουν στην Ευρώπη κατά τη θερινή περίοδο δεν έχουν κλείσει ακόμη τα αεροπορικά τους εισιτήρια, υποδηλώνοντας ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα είναι εξέχων παράγοντας σε αυτήν την αγορά λόγω της οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Νέοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Ρώσους

Οι Ρώσοι παραμένουν αβέβαιοι για το πότε θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Ευρώπη, όμως συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για διακοπές παραλίας ενώ φέτος αναδύονται νέοι ελκυστικοί για αυτούς προορισμοί όπως το Ην. Βασίλειο, η Ουγγαρία και η Σερβία, οι οποίοι έχουν αυξημένο ποσοστό προτιμήσεων έναντι του καλοκαιριού του 2021. Όσον αφορά τη διάθεση για ταξίδια στην Ελλάδα, αυτή ανέρχεται στο 11%, με πρώτη επιλογή τους την Τουρκία (24%), την Ιταλία (15%) και την Κύπρο (14%).

Λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και των επακόλουθων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, η επιθυμία των Ρώσων ταξιδιωτών να επισκεφθούν την Ευρώπη έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, σημαντικά χαμηλότερη από τη διάθεση που εκφράστηκε κατά το πρώτο κύμα COVID-19 (τον Μάιο-Αύγουστο 2020), όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν τεθεί σε αυστηρούς περιορισμούς.

Βραχυπρόθεσμα, περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους που ερωτήθηκαν (60%) δεν σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Μεταξύ των λίγων Ρώσων (20%) που έχουν σχέδια να ταξιδέψουν, αλλά όχι στην Ευρώπη, το 9% δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση έχει επηρεάσει αρνητικά το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν την Ευρώπη τους επόμενους μήνες, ενώ το 7% εξακολουθεί να θεωρεί την περιοχή ελκυστικό προορισμό και θα ήθελα πολύ να το επισκεφτώ στο μέλλον.

Χαμένη και η αγορά της Κίνας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτρέπει τους Κινέζους ταξιδιώτες (19%) να επισκεφθούν την Ευρώπη. Ωστόσο, ο πόλεμος δεν είναι η πρωταρχική ανησυχία για τους Κινέζους ταξιδιώτες. Τα νέα κρούσματα της Omicron και η αυστηρή προσέγγιση μηδενικών κρουσμάτων που εφαρμόζονται στη χώρα, εμποδίζουν τα εξερχόμενα ταξίδια (30%). Ωστόσο, η διάθεση για ταξίδια στην Ευρώπη έχει αυξηθεί ελαφρώς σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι, με προβλέψεις για περαιτέρω βελτίωση προς το τέλος του έτους, όταν η Κίνα ίσως άρει τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια. Η ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών πόλεων είναι ενισχυμένη για τους Κινέζους σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021, με αξιοσημείωτη αύξηση της διάθεσής τους για εξερεύνηση ευρωπαϊκών προορισμών για διακοπές διαφορετικών ειδών (π.χ. παράκτιες περιοχές, city break, ύπαιθρος κ.λπ.).

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα