Θα χρειαστούμε και τρίτη δόση εμβολίου για διακοπές το 2022;

26 Oct 2021, 16:34 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Θα χρειαστούμε και τρίτη δόση εμβολίου για διακοπές το 2022;

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Καθώς η κυκλοφορία της τρίτης δόσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού έχει ξεκινήσει σε χώρες του Δυτικού κόσμου και νεότερες έρευνες μιλούν για εξασθένιση της προστασίας από τον ιό με την πάροδο του χρόνου, οι συζητήσεις της τουριστικής βιομηχανίας έχουν στραφεί στην ανάγκη ή μη της τρίτης δόσης ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση διεθνών ταξιδιών.

Όπως δήλωσε η βρετανίδα υπουργός Υγείας Gillian Keegan στο Sky News την περασμένη εβδομάδα, το κόνσεπτ του διαβατηρίου κορωνοϊού πρόκεται να «εξελιχθεί στο χρόνο καθώς εισάγεται η τρίτη δόση».

Δεδομένου ότι οι κανονισμοί σε ισχύ για τους μη εμβολιασμένους και τους εν μέρει εμβολιασμένους ταξιδιώτες στο Ην. Βασίλειο είναι ανάμεσα στους πιο αυστηρούς στην Ευρώπη, περιλαμβάνοντας καραντίνα στο σπίτι και πολλαπλά τεστ PCR, οι επιπτώσεις για όσους δεν θα έχουν πρόσβαση στην τρίτη δόση θα είναι σημαντικές, και ιδιαίτερα στις ηλικίες κάτω των 50 ετών για τους οποίους δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ημερομηνία έναρξης για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη θέσει ημερομηνία λήξης της ισχύος του εμβολιασμού. Το καλοκαίρι, η Αυστρία και η Κροατία ανακοίνωσαν ότι δεν θεωρούν εμβολιασμένους όσους έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου πριν εννέα μήνες (270 ημέρες). Η περίοδος αυτή στη συνέχεια αυξήθηκε σε ένα έτος, όμως αποδεικνύει ξεκάθαρα την έλλειψη εμπιστοσύνης όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη προστασία από τα εμβόλια.

Τον Σεπτέμβριο, η Ελβετία προέβη σε αντίστοιχες ανακοινώσεις και το άνοιγμα του νησιού Phu Quoc του Βιετνάμ στον τουρισμό τον ερχόμενο μήνα έχει ως προϋπόθεση εισόδου ταξιδιώτες που έχουν κάνει το εμβόλιο έως πριν ένα χρόνο.

Το Ισραήλ έχει θέσει όριο 180 ημέρων (6 μήνες) στα διαβατήρια κορωνοϊού εσωτερικού, τα οποία αξιοποιούνται κατά την είσοδο σε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια και μπαρ, ανεβάζοντας τις πιθανότητες ότι η τρίτη δόση μπορεί να αλλάξει τις διακοπές στο εξωτερικό, και μάλιστα εφόσον τα διαβατήρια κορωνοϊού χρησιμοποιούνται σε πολλούς δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας ταξιδιωτικών προβλέψεων Globetrender, Jenny Southan, μιλώντας στην Telegraph, εκτιμά ότι και άλλες χώρες θα επαναπροσδιορίσουν τον όρο «πλήρως εμβολιασμένος», όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί εδώ και καιρό μπορεί να χρειάζεται να κάνουν ένα ή δύο επιπλέον τεστ για να γίνουν δεκτοί στα σύνορά, και ενδεχομένως τα φθηνά τεστ πλευρικής ροής τα οποία είναι πιο αξιόπιστα από ο,τι θεωρούνταν στο παρελθόν.

Ωστόσο, οι χώρες που προετοιμάζονται να επιβάλλουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες που δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση, θα πρέπει να διερευνήσουν την πιθανή ζημιά που θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση στις ήδη πληττόμενες τουριστικές τους βιομηχανίες.

Όπως επισημαίνει η διευθύνουσα σύμβουλος της Advantage Travel Partnership, Julia Lo Bue-Said, καθώς οι απαιτήσεις εισόδου μιας χώρας επηρεάζουν ήδη τον προορισμό επιλογής ορισμένων ταξιδιωτών, η επιβολή ημερομηνιών λήξης των εμβολίων ως προϋπόθεση εισόδου ως πρόσθετο μέτρο στους ήδη περίπλοκους κανόνες, θα αποτρέψει τα ταξίδια σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν την τρίτη δόση για μήνες.

Σε μια εποχή όπου οι ρυθμοί εμβολιασμών στη δυτική Ευρώπη είναι υψηλοί και ο κόσμος ξεκλειδώνει, θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους αφαίρεσης περιορισμών παρά επιβολής περισσότερων, τόνισε η κ. Bue-Said.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες που έχουν υιοθετήσει αυστηρούς περιορισμούς συνόρων για σχεδόν δύο χρόνια, όπως η Αυστραλία, η Ν. Ζηλανδία και χώρες της Ασίας, είναι δύσκολο να μην επηρεαστούν από τις χώρες οι οποίες ήδη αναγνωρίζουν ημερομηνίες λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Από αυτή την άποψη, είναι πιθανό ότι η τρίτη δόση θα διευκολύνει τα ταξίδια το 2022. Όσον αφορά τις προοπτικές του 2022, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ταξιδιωτικών συμβούλων The PC Agency, Paul Charles, αναμένει ένα συνδυασμό εμβολίων και τεστ.

Μέχρι οι περισσότερες χώρες να φτάσουν το 80% του εμβολιασμένου πληθυσμού, οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να θέτουν περιορισμούς συνόρων. Θα ζητούν αποδείξεις έγκαιρου εμβολιασμού με την τρίτη δόση ώστε να επιτευχθεί μέγιση ανοσία, μειώνοντας τον κίνδυνο των χωρών από όσους τις επισκέπτονται, υπογραμμίζει ο κ. Charles.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για την επαναφορά της κανονικότητας στα ταξίδια, ο κ. Charles την τοποθετεί στο 2023, όταν ο κορωνοϊός θα είναι πολύ διαχειρίσιμος και οι αυστηροί περιορισμοί στα σύνορα θα έχουν αρθεί ώστε να διευκολύνονται τα ταξίδια λόγω χαμηλού κινδύνου.

Εκτιμά δε ότι οι φόρμες εισόδου και ιχνηλάτησης επιβατών θα παραμείνουν, καθώς παρέχουν πολύ ζωτικής σημασίας πληροφορίες στις οποίες δεν είχαν εύκολη πρόσβαση οι αρχές.

Από αυτή την άποψη, τα διεθνή ταξίδια μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ στο πώς ήταν κάποτε, όμως αναμένεται να δούμε εάν οι κανονισμοί θα γίνουν δεύτερη φύση, όπως και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ή εάν ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να ρίχνει τη βαριά σκιά του στις διακοπές όλων.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα