Τουρισμός/ Γερμανία: Ψηφίστηκε το βάουτσερ στα ταξίδια - Τι προβλέπεται στο εξής για τις επιστροφές χρημάτων

03 Jul 2020, 11:30 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός/ Γερμανία: Ψηφίστηκε το βάουτσερ στα ταξίδια - Τι προβλέπεται στο εξής για τις επιστροφές χρημάτων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το ομοσπονδιακό νομοθετικό σώμα στη Γερμανία, Μπούντεσταγκ, πέρασε νομοθεσία που καθιερώνει την εθελοντική λύση βάουτσερ για ταξίδια που ακυρώνονται.

Αυτό σημαίνει ότι οι τουρ οπερέιτορ θα μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους, αντί επιστροφής χρημάτων, βάουτσερ, το οποίο θα έχει εγγύηση από το κράτος σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση μπορεί να εισπράττει ένα ποσό εγγύησης από τους τουρ οπερέιτορ. Οι πελάτες θα μπορούν ωστόσο, εάν το επιθυμούν, να επιμείνουν για επιστροφή χρημάτων. 

Η νέα νομοθεσία, με τίτλο «Αντιμετώπιση των Συνεπειών της Πανδημίας COVID-19 στα Συμβόλαια Οργανωμένων Πακέτων», ισχύει μόνο για τα ταξίδια για τα οποία έγινε κράτηση πριν τις 8 Μαρτίου του 2020. Εάν αυτά τα ταξίδια ακυρωθούν, ο οργανωτής μπορεί να προσφέρει βάουτσερ αντί επιστροφής χρημάτων. 

Το βάουτσερ θα εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 το αργότερο, προβλέπει ο νόμος, ενώ οι οργανωτές θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των βάουτσερ εάν αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί, μέσα σε 14 ημέρες, το αργότερο.

O νόμος προβλέπει ακόμα ότι οι ταξιδιώτες έχουν την επιλογή να δεχθούν την προσφορά των τουρ οπερέιτορ ή να ασκήσουν το δικαίωμά τους σε επιστροφή χρημάτων. Ο τουρ οπερέιτορ πρέπει να τους ενημερώνει για αυτό το δικαίωμα όταν θα κάνει την προσφορά για βάουτσερ.

Όσον αφορά την προστασία των βάουτσερ, σε περίπτωση που ο τουρ οπερέιτορ χρεωκοπήσει, ισχύει η κανονική διαδικασία επιστροφής χρημάτων στους πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλεια πτώχευση θα πρέπει να καλύπτει τα βάουτσερ για να επιστρέφει στους ταξιδιώτες το κόστος του πακέτου. Εάν η ικανότητά της, η οποία περιορίζεται στα 110 εκατ. ευρώ, όπως στην περίπτωση Thomas Cook, δεν είναι αρκετή, τότε οι καταναλωτές θα λαμβάνουν το κόστος των διακοπών τους από το κράτος.

Ωστόσο, η κρατική εγγύηση θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις για τους τουρ οπερέιτορ, καθώς η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Προστασίας Καταναλωτών, πρόσθεσε ότι όσον αφορά την πρόσθεση προστασία από το κράτος, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να χρεώνει ένα ποσό εγγύησης στους τουρ οπερέιτορ.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα