Οι κορυφαίες πολιτιστικές πόλεις της Ευρώπης - Τι δείχνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

14 Oct 2019, 12:14 | ΤΑΣΕΙΣ

TornosNews.gr

Οι κορυφαίες πολιτιστικές πόλεις της Ευρώπης - Τι δείχνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη δεύτερη έκδοση του Παρατηρητηρίου Πολιστικών και Δημιουργικών Πόλεων (Cultural and Creative Cities Monitor), που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει τις προοπτικές των Ευρωπαϊκών πόλεων σε δημιουργικό και πολιτιστικό επίπεδο, με στόχο την οικονομική τους ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. 

Έπειτα από την επιτυχημένη έκδοση του Παρατηρητηρίου το 2017, φέτος παρουσιάζεται ένα ανανεωμένο πορτραίτο του πολιτιστικού και δημιουργικού πλούτου της Ευρώπης, μέσα από ένα εκτενές δείγμα 190 πόλεων σε 30 χώρες.

Το Παρατηρητήριο δημιουργήθηκε από το Joint Research Centre, την υπηρεσία επιστημών της Επιτροπής, και συνοδεύεται από ένα διαδικτυακό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στις πόλεις να υποβάλλουν τα στοιχεία τους για πιο ενδελεχή κάλυψη.

Στην πρώτη έκδοσή του, δόθηκε η δυνατότητα στις πόλεις να επιτύχουν την ανάπτυξη μέσα από την καλύτερη διαχείριση του πολιτιστικού τους αποθέματος, δήλωσε ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας, Αθλητισμού και υπεύθυνος του Joint Research Centre, Tibor Navracsics.

Τα βασικά σημεία της δεύτερης έκδοσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα...

-Το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, η Φλωρεντία και το Lund είναι πρώτα στην κατάταξη στις αντίστοιχες ομάδες πληθυσμού τους, με το Lund να αποτελεί τη νέα είσοδο στις κορυφαίες πόλεις έναντι του 2017.

-Οι θέσεις εργασίας στους κλάδους πολιτισμου και τους δημιουργικούς κλάδους αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε πόλεις στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη, με μέση ετήσια αύξηση στο 12% στη Βουδαπέστη, το Ταλίν, το Βίλνιους, τη Κρακοβία και το Wroclaw, και το Tartu.

-Η Β. Ευρώπη έχει τις καλύτερες επιδόσεις. Η Δυτική προηγείται στην «Πολιτιστική Ζωηρότητα» και ακολουθεί η Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. Η Δυτική Ευρώπη έχει επίσης κορυφαίες επιδόσεις στη «Δημιουργική Οικονομία», με τη βόρεια να ακολουθεί. Οι καλύτερες δυναμικές δημιουργίας θέσεων εργασίας καταγράφεται στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. 

-Οι χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων βρίσκονται, κατά μέσο όρο, 30 λεπτά με τα πόδια ή 5 λεπτά με ποδήλατο, από το επίκεντρο της καθημερινής ζωής των κατοίκων και είναι προσβάσιμοι με δημόσια συγκοινωνία.

-Οι κορυφαίες πολιτιστικές και δημιουργικές πόλεις παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ευημερίας, καθώς υπάρχει θετικός και σημαντικός συσχετισμός μεταξύ του δείκτη Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων με τα επίπεδα εισοδημάτων στις πόλεις αυτές.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα