Ισπανία: Μηδενικός ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από την 1η Ιουλίου

24 Jun 2024, 13:05 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Ισπανία: Μηδενικός ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από την 1η Ιουλίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο ελαιόλαδο στο 0%, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου,αφού προηγουμένως τον είχε μειώσει από 10% σε 5% το έτος 2023.

Όπως αναφέρεται σχετικά, η εν λόγω μείωση θα είναι προσωρινή, ενώ αργότερα θα εφαρμοστεί ο «υπερμειωμένος» συντελεστής ΦΠΑ των βασικών τροφίμων, της τάξεως του 4%. Η ως άνω απόφαση εντάσσεται σε πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας μετριασμού των τιμών του ελαιολάδου, οι οποίες έχουν ήδη συσσωρεύσει ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 45,5%.

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε ήδη μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ στο ελαιόλαδο το 2023, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πληθωριστικής κρίσης. Όπως διευκρινίζεται από κυβερνητικές πηγές, στο εξής το ελαιόλαδο θα εξομοιώνεται με τα λοιπά βασικά τρόφιμα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή του φορολογικά, με τον ΦΠΑ σε κανονικές περιόδους να ανέρχεται μελλοντικά στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 4%.

Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές στην Ισπανία, στο νέο μέτρο μείωσης του ΦΠΑ για το ελαιόλαδο, αναμένεται να προστεθεί η χρονική παράταση της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ σε άλλες κατηγορίες τροφίμων από τον Ιούλιο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, γεγονός που αναμένεται ότι θα αυξήσει περαιτέρω το δημοσιονομικό κόστος των αντιπληθωριστικών μέτρων.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στόχος αυτού του μέτρου είναι «η προστασία και η ενθάρρυνση της κατανάλωσης ελαιολάδου». Η αρμόδια Υπουργός, María Jesús Montero επεσήμανε αυτή την εβδομάδα ότι η νέα παράταση των μειώσεων ΦΠΑ, οι οποίες δρομολογήθηκαν λόγω της αύξησης των τιμών που ακολούθησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και επεκτάθηκαν σε περισσότερα τρόφιμα αρκετές φορές, θα είναι έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου.

 (*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα