Η φέτα διαχρονικά το σημαντικότερο ελληνικό τυροκομικό προϊόν στην καναδική αγορά

09 Feb 2024, 23:00 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Η φέτα διαχρονικά το σημαντικότερο ελληνικό τυροκομικό προϊόν στην καναδική αγορά

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι ελληνικές εξαγωγές τυριών συνολικά στον Καναδά ανήλθαν το 2023 (Ιανουάριος—Νοέμβριος) σε 11,6 εκατ. ευρώ ή ποσότητα 1.224,5 τόνων.

Οι ελληνικές εξαγωγές φέτας στον Καναδά αντιστοιχούν στο 8% περίπου της καναδικής παραγωγής λευκού τυριού. 

Η φέτα αποτελεί διαχρονικά το σημαντικότερο ελληνικό τυροκομικό προϊόν στην καναδική αγορά. Ακολουθούν άλλα τυριά όπως η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και η κεφαλογραβιέρα. Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές αυτών των  κατηγοριών τυριών έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Βασικό χαρακτηριστικό όλων των διαθέσιμων ελληνικών τυριών στην καναδική αγορά είναι ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των φθηνότερων τυριών.

Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2024, μία συνηθισμένη τιμή ελληνικής φέτας σε σούπερ μάρκετ φθάνει έως και 27,5 ευρώ το κιλό, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να πωλούνται κυρίως εισαγόμενα τυριά σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Αρκετές εταιρείες που εισάγουν ελληνική φέτα, παράλληλα διαθέτουν φέτα ή feta style κλπ καναδικής παραγωγής κατόπιν συμφωνιών με καναδικά τυροκομεία.

Σε σχετική έρευνα στο on-line κατάστημα της μεγαλύτερης καναδικής αλυσίδας τροφίμων στις 11 Ιανουαρίου 2024 επί συνολικά 34 τυριών φέτας διαθεσίμων online, μόνο 2 ήταν ελληνικής προέλευσης. Τα συγκεκριμένα προϊόντα ήταν διαφόρων τύπων, όπως κανονικό τυρί, light, σε κύβους, με προσμείξεις, κλπ. και από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό. Οι τιμές κυμαίνονταν από 12,5 ευρώ το κιλό έως 41 ευρώ το κιλό.

Τα δύο ελληνικά προϊόντα διατίθεντο προς 25,7 ευρώ κιλό και 26,7 ευρώ το κιλό σε συσκευασίες των 200 γραμμαρίων και 1 κιλού αντιστοίχως. Γενικότερα, οι τιμές λιανικής δεν φαίνεται να εξαρτώνται από την ελληνική ή μη προέλευση του τυριού ή το γάλα παρασκευής ή άλλα χαρακτηριστικά. Χαμηλότερες, κατά περίπου 10%-25%, είναι συνήθως οι τιμές διάθεσης της φέτας ελληνικής προέλευσης στα ομογενειακά καταστήματα λιανικής πώλησης, όπου διατίθεται και χύδην.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Τορόντο.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα