Η Ελλάδα παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή ακτινιδίου

02 Mar 2020, 18:05 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Η Ελλάδα παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή ακτινιδίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών παραγωγών ακτινιδίου, σε μία αγορά που μεγαλώνει λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από πλευράς καταναλωτών αλλά και των προσπαθειών των εξαγωγέων ακτινίδιου της χώρας μας για την προσέγγιση αγορών σε χώρες της Ασίας αλλά και της Λατινικής Αμερικής, όπως σε Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα, Ινδία αλλά και Μεξικό.

Η Ελλάδα, με πρωτοπόρο δύναμη την Πιερία από τη δεκαετία του 1970, έχει γίνει παγκόσμια δύναμη στο συγκεκριμένο φρούτο, με την καλλιέργεια να απλώνεται σε περίπου 80.000 στρέμματα και την παραγωγή να κυμαίνεται μεταξύ 160.000- 170.000 τόνους ετησίως, εκ των οποίων το 90% εξάγεται. Επιπλέον, αυξάνεται σημαντικά και ο αριθμός των νεοεισερχομένων παραγωγών στην καλλιέργεια ακτινιδίου στη χώρα μας, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ενίσχυση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ υπολογίζεται ότι εντός των επόμενων ετών η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους.

Eνδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αξία των εξαγωγών ακτινιδίου της Ελλάδας μόνο σε μία χώρα, στην Ισπανία έφθασε από 11,1 εκατ. ευρώ το 2015 σε 23,3 εκατ. ευρώ το 2018. Η Ισπανία θεωρείται ελκυστική χώρα για την εξαγωγή του συγκεκριμένου φρούτου, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να είναι υψηλή, οι τιμές είναι ικανοποιητικές ενώ παράλληλα η χώρα διαθέτει ανεπτυγμένες υποδομές και δίκτυα διανομής, τα οποία διευκολύνουν την κατάληξη του προϊόντος γρήγορα και με ασφάλεια στον τελικό τους προορισμό.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα