Ισπανία: Στα 570 ευρώ από 480 ευρώ το επίδομα ανεργίας

22 Jun 2024, 07:53 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ισπανία: Στα 570 ευρώ από 480 ευρώ το επίδομα ανεργίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση του επιδόματος ανεργίας, αυξάνοντας το επίπεδό του στα 570 ευρώ από 480 ευρώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων ανεργίας.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν έγκυρες οικονομικές πηγές, το κοινοβούλιο έδωσε την συγκατάθεσή του ώστε να διαθέτουν προβάδισμα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε επίπεδο Αυτόνομων Κοινοτήτων έναντι των αντίστοιχων εθνικών συμβάσεων, κάτι το οποίο είχε προηγουμένως αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE), που είναι επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού με το βασκικό εθνικιστικό κόμμα PNV, προκειμένου αυτό να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση.

Όπως σημειώνουν οικονομικές πηγές, στην Ισπανία σήμερα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας περίπου 1 εκατ. άνεργοι, με το επίδομα να αυξάνεται για πάνω από μισό εκατ. ανέργους, ενώ σε περίπου 450.000 δικαιούχους το επίδομα δεν πρόκειται να αυξηθεί (πρόκειται κυρίως για άτομα άνω των 52 ετών).

Οι εν λόγω αλλαγές στο επίδομα ανεργίας πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον προσεχή Νοέμβριο, πέντε μήνες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Η μεταρρύθμιση του επιδόματος ανεργίας επεκτείνει την χορήγησή του σε άτομα που πέφτουν θύματα έμφυλης ή σεξουαλικής βίας, σε επαναπατρισμένους μετανάστες, σε άτομα κάτω των 45 ετών χωρίς οικογενειακές ευθύνες που έχουν εξαντλήσει το «ανταποδοτικό» επίδομα και σε εποχικά εργαζόμενους στη γεωργία σε ολόκληρη την ισπανική Επικράτεια.

Επιπλέον, ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης την μεταρρύθμιση «Καταστατικό των Εργαζομένων», καταργώντας την αυτόματη απόλυση λόγω μόνιμης αναπηρίας ή βαριάς αναπηρίας, καθώς και, το σημαντικότερο, θεσπίζοντας την υπεροχή των «περιφερειακών» συλλογικών συμβάσεων εργασίας έναντι των εθνικών, όπως είχε συμφωνηθεί με το βασκικό κόμμα PNV.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα