Βενετία | Ο υπερτουρισμός στο στόχαστρο- νέα περιοριστικά μέτρα από την 1η Ιουνίου

01 Jun 2024, 16:47 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Βενετία | Ο υπερτουρισμός στο στόχαστρο- νέα περιοριστικά μέτρα από την 1η Ιουνίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τέθηκαν σήμερα, 1η Ιουνίου, σε ισχύ στη Βενετία τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων του υπερτουρισμού, που ελήφθησαν στις αρχές του 2024.

Τα μέτρα απαγορεύουν:

  • την είσοδο γκρουπ τουριστών άνω των 25 ατόμων,
  • τα μεγάφωνα στις ομαδικές ξεναγήσεις και
  • τις στάσεις σε στενούς δρόμους, γέφυρες ή σημεία διάβασης

Οι νέοι κανονισμοί στοχεύουν ισχύουν στο κέντρο της πόλης και στα νησιά Murano, Burano και Torcello.

Υπενθυμίζεται ότι η Βενετία εισήγαγε ημερήσιο τέλος εισόδου 5 ευρώ νωρίτερα φέτος για τους τουρίστες, που δεν έχουν κλείσει διαμονή, ενώ ήδη από το 2021 έχει απαγορευθεί ο ελλιμενισμός κρουαζιεροπλοίων.

Ο υπερτουρισμός καίει κυριολεκτικά τη Βενετία, που έχει περίπου 250.000 κατοίκους και έχει φτάσει να υποδέχεται πάνω από 13 εκατ. τουρίστες το 2019. Ο αριθμός των επισκεπτών έχει μειωθεί έκτοτε, αλλά αναμένεται να ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Λόγω των μεγάλων αριθμών τουριστών, πολλοί μόνιμοι κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Βενετία τα προηγούμενα χρόνια.

Η Βενετία έχει δει μια έξοδο ντόπιων κατοίκων από φόβους ότι οι τουρίστες θα μπορούσαν να κατακλύσουν την ιστορική νησιωτική πόλη.

Ο Ocio, ένας σύλλογος πολιτών που παρακολουθεί τη στέγαση στην πόλη, ανέφερε σε πρόσφατη ενημέρωση ότι η ιστορική συνοικία είχε περίπου 49.000 κλίνες για ενοικίαση από τους τουρίστες - περισσότερες από τον αριθμό που είναι διαθέσιμος για τους κατοίκους.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα έρχονται μετά την προειδοποίηση ειδικών από την Unesco πέρυσι ότι η Βενετία θα μπορούσε να προστεθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές σε αυτήν.

Η Unesco δεν πρόσθεσε τη Βενετία στη λίστα τελικά, αφού αναγνώρισε τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων του νησιού, τόσο μέσω ενός αντιπλημμυρικού συστήματος, όσο και των μέτρων για τη μείωση των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα