Υπερ-τουρισμός | Ποιες περιοχές στην Ιταλία βρίσκονται στο "κόκκινο"- οι άμεσες επιπτώσεις

27 May 2024, 10:53 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Υπερ-τουρισμός | Ποιες περιοχές στην Ιταλία βρίσκονται στο "κόκκινο"- οι άμεσες επιπτώσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις
  • Ο υπερτουρισμός στην Ιταλία θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα δημοφιλών προορισμών και απειλεί την ποιότητα των εμπειριών των επισκεπτών και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, πολιτιστική διάβρωση και κοινωνική αναταραχή εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της Demoskopika, η οποία ανέπτυξε τον Γενικό Δείκτη Υπερ- συγκέντρωσης Τουριστών για να αναδείξει τις περιοχές στην Ιταλία που πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό αριθμό τουριστών. Η μελέτη κατηγοριοποίησε τους προορισμούς σε πέντε επίπεδα κινδύνου: πολύ υψηλό, υψηλό, μέτριο, χαμηλό και πολύ χαμηλό.

Οι τρεις πρώτες κατηγορίες αντιπροσωπεύουν περιοχές που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες προκλήσεις υπερτουρισμού στην Ιταλία, υπερβολική τουριστική κίνηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά ζητήματα όπως αυξημένη ρύπανση, καταπόνηση των τοπικών πόρων και απώλεια πολιτιστικής ταυτότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχουν αρκετοί προορισμοί στην Ιταλία που κινδυνεύουν από υπερτουρισμό, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών πόλεων όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία, το Μιλάνο και η Βενετία, καθώς και λιγότερο γνωστές πόλεις όπως το Μπολτσάνο, το Λιβόρνο και το Ρίμινι.

Προορισμοί σε κίνδυνο

  • Στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται το Μπολτσάνο, το Λιβόρνο, η Νάπολη, το Ρίμινι, το Τρέντο και η Βενετία.
  • Στην κατηγορία με υψηλό επίπεδο κινδύνου περιλαμβάνονται οι: Αόστα, Φλωρεντία, Φορλί-Τσεζένα (επαρχίαστην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια), Γκορίτσια (στο Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια), Γκροσσέτο (στην Τοσκάνη), Ιμπέρια (στη Λιγουρία), Λα Σπέτσια (Λιγουρία), Τσίνκουε Τέρρε (Λιγουρία), Μιλάνο, Ραβέννα, Ρώμη, Σαβόνα και Τεργέστη.
  • Μέτριος κίνδυνος διαπιστώνεται για τις Μπολόνια, Μπρέσια, Κόμο, Γένοβα, Λούκα, Μόντσα Μπριάνζα, Πάντοβα, Πέζαρο, Ουρμπίνο, Πίζα, Πιστόια, Σάσαρι, Λα Μανταλένα, Σιένα, Βίμπο Βαλέντια και Τρόπεα.
  • Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στις δύο τελευταίες ομάδες βρίσκονται εκτός κινδύνου από τον υπερτουρισμό.

Οι ειδικοί προτρέπουν τους αρμόδιους φορείς να βρουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού. Τονίζουν την άμεση ανάγκη για υπεύθυνες ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός συμβάλλει στον πολιτιστικό εμπλουτισμό και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς να επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές.

Όπως επισημαίνεται, η αντιμετώπιση του υπερτουρισμού δεν είναι απλώς μια έκκληση για προώθηση πιο υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού, αλλά μια αναγκαιότητα για τη μακροπρόθεσμη ευημερία των κοινοτήτων και των περιοχών.

Διαβάστε επίσης

Υπερ- τουρισμός | Manuel Molina (TSS): Να λάβουμε σοβαρά τις διαμαρτυρίες - έμφαση στην ευημερία των ντόπιων

Sebastian Ebel: Υπερ-τουρισμός | Η TUI παίρνει "πολύ, πολύ σοβαρά" τις διαδηλώσεις, αλλά δεν τις βλέπει ως απειλή

Μαγιόρκα: Απαγόρευση αλκοόλ με «παραθυράκια»

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα