Ισπανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,3% τον Απρίλιο

24 May 2024, 07:42 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ισπανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,3% τον Απρίλιο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

O εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία αυξήθηκε κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανερχόμενος στο 3,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Ο υποκείμενος, δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα νωπά τρόφιμα, συνεχίζει από την άλλη πλευρά την πτωτική του πορεία, υποχωρώντας από 3,3% σε 2,9%. Το ισπανικό Υπουργείο Οικονομίας αποδίδει την ελαφρά -για δεύτερο συνεχόμενο μήνα- του πληθωρισμού, στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των τροφίμων σε μηνιαία βάση.

Έγκυροι Ισπανοί οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν την ελαφρά άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, αφ’ ενός εξαιτίας των περικοπών στην προσφορά πετρελαίου που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚ με σκοπό να διατηρήσει τις διεθνείς τιμές του προϊόντος σε υψηλά επίπεδα και αφ’ ετέρου εξαιτίας της πρόσφατης άμεσης αντιπαράθεσης Ισραήλ – Ιράν. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ισπανική αγορά συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, με αποτέλεσμα ο Απρίλιος να πιθανολογείται ότι θα είναι ο μήνας με τις χαμηλότερες ιστορικά τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, παρά την πρόσφατη επιστροφή -μετά το τέλος Μαρτίου- στον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα, συγκεκριμένα στο 21%

Εξάλλου, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας ο αριθμός των ανέργων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 εμφανίζεται αυξημένος κατά 117.000 άτομα (δηλαδή κατά 4,09% σε τριμηνιαία βάση), με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να διαμορφώνεται στα 2,98 εκατ. άτομα και τον δείκτη ανεργίας στο 12,29%  έναντι 11,76% το τέταρτο τρίμηνο 2023. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια ως άνω στοιχεία, η ανεργία κατέγραψε ετήσια μείωση της τάξεως του 6,54% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ή κατά 208.500 άτομα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκε μείωση κατά 139.700 άτομα του αριθμού των απασχολούμενων έναντι του προηγούμενου τριμήνου (μείωση 0,65%), με αποτέλεσμα ο αριθμός των απασχολούμενων να ανέλθει σε 21,25 εκατ. άτομα. Σε ετήσια βάση, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο 2024 κατά 615.800 άτομα, αντιπροσωπεύοντας ετήσια αύξηση 2,98%.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μαδρίτης.

 

 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα