Η Ισπανία «τελειώνει» την Χρυσή Βίζα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη στέγασης

09 Apr 2024, 15:33 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Η Ισπανία «τελειώνει» την Χρυσή Βίζα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη στέγασης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, με ηγέτη τον Pedro Sánchez, αποφάσισε να βάλει τέλος στο πρόγραμμα Golden Visa για τους επενδυτές από χώρες εκτός της ΕΕ με στόχο να διασφαλίσει ότι «η στέγαση αποτελεί δικαίωμα και όχι κερδοσκοπική επιχείρηση».

Χρυσή Βίζα χορηγούνταν από το 2013 σε πολίτες τρίτων χωρών που αγόραζαν ακίνητα στην Ισπανία αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ, αλλά και σε επενδύσεις τουλάχιστον ενός εκατ. ευρώ σε εταιρίες ή τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα.

Ωστόσο, οι ειδικοί από το χώρο των ακινήτων αμφισβητούν ότι η κατάργησή της θα έχει οποιαδήποτε επίδραση στις ελλείψεις στέγασης στη Μαγιόρκα και την Ισπανική ενδοχώρα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο επρόκειτο να εγκρίνει στις 9 Απριλίου 2024 την κατάργηση της Χρυσής Βίζας.

Η επενδυτική βίζα έναντι αγοράς ακίνητης περιουσίας αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα σε πολλές χώρες καθώς θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες αύξησης των τιμών στην αγορά ακινήτων και ελλείψεων στέγασης.

Ο Pedro Sánchez υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι το 94% των Golden Visa που χορηγούνται αφορούν επενδύσεις σε ακίνητα και ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πραγματική και αειφόρα πρόοδος στη χώρα, ώστε αυτή να χαρακτηριστεί από παραγωγικές επενδύσεις που δημιουργούν καινοτομίες και απασχόληση υψηλού επιπέδου.

Οι ελλείψεις στέγασης είναι μεγάλες σε πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Μάλαγα και η Βαλένθια, αλλά και στις Βαλεαρίδες και λόγω της υψηλής ζήτησης από πλούσιους ξένους, είναι σχεδόν αδύνατο για τους ντόπιους να βρουν κατάλυμα στην περιοχή όπου εργάζονται, ζουν και πληρώνουν φόρους.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα