Ισπανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,8% τον Φεβρουάριο

04 Mar 2024, 07:51 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ισπανία:  Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,8% τον Φεβρουάριο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

O δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία έκλεισε τον Φεβρουάριο με απότομη επιβράδυνση, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, στο 2,8% σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων έξι μηνών, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία στην αρχή του έτους, όταν ο πληθωρισμός άγγιξε το 3,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα φρέσκα τρόφιμα, μετριάστηκε επίσης από το 3,6% τον Ιανουάριο στο 3,4%, ενώ πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), ο οποίος καθιστά δυνατή τη σύγκριση του πληθωρισμού μεταξύ των κ-μ της Ε.Ε. έχει επίσης μειωθεί κατά έξι δέκατα, σε σχέση με το ποσοστό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, στο 2,9%.

Σύμφωνα με Ισπανούς οικονομικούς αναλυτές, η εν λόγω επιβράδυνση του ρυθμού πληθωρισμού καταγράφεται συνεπεία της κατακόρυφης ανόδου των τιμών που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2023 (αύξηση 6%) λόγω του τότε πολύ υψηλού κόστους παραγωγής. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους οι τιμές στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά είχαν αυξηθεί κατά 16,6% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό από το 1994.

Σε κάθε περίπτωση, εν λόγω επιβράδυνση δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς συναρτάται άμεσα και με τη μείωση του ΦΠΑ που απολαμβάνουν βασικά τρόφιμα (ζυμαρικά και έλαια) εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Επιπρόσθετοι σημαντικοί παράγοντες σε αυτή τη συγκράτηση του πληθωρισμού αποτέλεσαν η ευνοϊκή εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, η μεγαλύτερη παραγωγή αιολικής ενέργειας, καθώς και η καλή απόδοση της υδροηλεκτρικής ενέργειας χάρη στις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Πάντως για τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί λόγω της επιστροφής του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στο 21%, από το 10% που ίσχυε τον Φεβρουάριο.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα