Γαλλία: Τέλος το κάπνισμα σε όλες τις παραλίες 

15 Feb 2024, 13:03 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Γαλλία: Τέλος το κάπνισμα σε όλες τις παραλίες 

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλες τις παραλίες της χώρας. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 7.200 επίσημα αναγνωρισμένες ζώνες απαγόρευσης καπνίσματος στη χώρα, ενώ επιδίωξη της Γαλλίας είναι να επιβληθεί η απαγόρευση, εκτός από το σύνολο των παραλιών, και στα πάρκα της, στους δρυμούς και σε χώρους κοντά σε δημόσια ιδρύματα όπως μπροστά από τα σχολεία.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Aurélien Rousseau, είχε εξαγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης στις 28 Νοεμβρίου, η οποία εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο κατά του καπνίσματος 2023-2027.

Στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού κατά του καπνίσματος είναι η δημιουργία της πρώτης γενιάς άνευ καπνίσματος στη Γαλλία μέχρι το 2032. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί διάταγμα για τη νέα απαγόρευση του καπνίσματος και για την αύξηση της τιμής του πακέτου. Το 2025 η τιμή του πακέτου αναμένεται να αυξηθεί σε 12 ευρώ και το 2026 σε 13 ευρώ. Το 2023 η τιμή διαμορφωνόταν σε 11,14 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι παραβάτες ήδη απειλούνται με πρόστιμο ύψους 68 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη καταβολής του το ποσό θα ανεβαίνει έως τα 450 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν το μέτρο απαγόρευσης καπνίσματος επεκταθεί και στις παραλίες, οι τουρίστες που δεν συμμορφώνονται θα καταβάλλουν πρόστιμο.

Πρόστιμα προβλέπονται και για τους υπεύθυνους του χώρου όπου σημειώνεται η παράβαση, εφόσον δε διασφαλίζουν την συμμόρφωση όλων με τους κανονισμούς αλλά και εάν δεν έχουν αναρτήσει ειδική σήμανση. Τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται σε 135 ευρώ και φτάνουν τα 750 ευρώ εάν δεν καταβληθούν.  

Η απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες δεν είναι νέα πολιτική στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ισπανική κυβέρνηση το Μάιο του 2023 πέρασε νομοθεσία σύμφωνα με την οποία κάθε πόλη και δήμος μπορούν να επιβάλλουν απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες, ανά πάσα στιγμή, ενώ το κάπνισμα έχει απαγορευθεί στις παραλίες της Βαρκελώνης από την 1η Ιουλίου του 2022 και τακτικά προστίθενται νέες παραλίες στον κατάλογο των «απαγορευμένων» παραλιών για κάπνισμα στη Μαγιόρκα.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα