Αττάλεια | Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, καθώς οι Ρώσοι μετακομίζουν στο Ντουμπάι και σε άλλες χώρες

14 Feb 2024, 16:56 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Αττάλεια | Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, καθώς οι Ρώσοι μετακομίζουν στο Ντουμπάι και σε άλλες χώρες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι τιμές ενοικίων και αγοράς κατοικιών στο διάσημο τουριστικό θέρετρο της Αττάλειας μειώνονται συνεχώς καθώς πολλοί Ρώσοι, που αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών που ζουν στην πόλη, μετακομίζουν στη Σερβία και το Ντουμπάι.

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν στην πόλη όταν χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί έφτασαν στην Αττάλεια μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Ο αριθμός των ξένων υπηκόων, που ζουν στην Αττάλεια, αυξήθηκε από 94.000 το 2020 σε σχεδόν 137.000 το 2021 και έφτασε τους 173.000 το 2022.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, οι Ρώσοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη λόγω συνδυασμού πολλών παραγόντων. Οι Αρχές απαγόρευσαν σε ξένους υπηκόους να διαμένουν σε 10 γειτονιές της Αττάλειας, ενώ οι άδειες παραμονής αλλοδαπών που ζουν σε άλλες συνοικίες της πόλης δεν παρατάθηκαν. Ταυτόχρονα, η εκτόξευση των τιμών διέκοψε την ελκυστικότητα της Αττάλειας για ενοικίαση ή απόκτηση κατοικίας.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι Ρώσοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη, μετακομίζοντας σε άλλες χώρες. Οι Ρώσοι μετακομίζουν κυρίως στο Ντουμπάι, αλλά και στη Σερβία, την Κροατία, την Ταϊλάνδη, το Μπαλί και τις Μαλδίβες, όπως δήλωσε ο Viktor Bikkennes, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του International Edutant Russian School στην Αττάλεια. Ο ίδιος πρόσθεσε:

 «Οι τιμές των κατοικιών και των ενοικίων πέφτουν καθώς οι Ρώσοι φεύγουν. Υπάρχουν λιγότερες πωλήσεις κατοικιών [σε Ρώσους] τώρα. Αυτό μου είπαν οι κτηματομεσίτες. Οι τιμές των κατοικιών στην Αττάλεια ξεκινούν από 1 εκατομμύριο δολάρια.»

Η Αττάλεια έχει γίνει πιο ακριβή από την Ευρώπη και το Ντουμπάι, δήλωσε η Zehra Arslan, μεσίτρια που ειδικεύεται στις πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς.

Από τότε που οι Ρώσοι άρχισαν να μετακομίζουν σε άλλες χώρες, οι τιμές των κατοικιών έχουν πέσει έως και 50% στην πόλη, είπε, σημειώνοντας ότι οι τιμές ενοικίου έχουν επίσης μειωθεί μεταξύ 15 και 25%.

Η εκροή Ρώσων επηρεάζει επίσης πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων και καφέ, σύμφωνα με την Arslan.

Η οικογένεια Tsinedova είναι ένας από τους Ρώσους που έχουν μετακομίσει στο Ντουμπάι. Έφτασαν στην Αττάλεια τον Νοέμβριο του 2022. Ωστόσο, η τετραμελής οικογένεια αποφάσισε να μετεγκατασταθεί στο Ντουμπάι αφού δεν παρατάθηκε η άδεια παραμονής τους.

«Πληρώχναμε μηνιαίο ενοίκιο 1.500 $. Τώρα πληρώνουμε το ίδιο ενοίκιο για ένα πιο πολυτελές διαμέρισμα στο Ντουμπάι», είπε η Έλενα Τσιντόβα.

Οι πωλήσεις κατοικιών σε ξένους, κυρίως σε Ρώσους, μειώθηκαν από περίπου 22.000 ακίνητα το 2022 σε περίπου 13.000 πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. 

Οι Ρώσοι αγόρασαν 10.600 σπίτια στην Τουρκία το 2023, λιγότερα από τα σχεδόν 22.000 που αγόρασαν ένα χρόνο πριν.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα