Ισπανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Ιανουάριο

13 Feb 2024, 07:21 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ισπανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Ιανουάριο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία αυξήθηκε κατά τρία δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, ανερχόμενος στο 3,4% σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτο Στατιστικής.

 Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο, η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση των τιμών ενέργειας, στην απόσυρση ορισμένων από τις κρατικές επιδοτήσεις, καθώς και στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που εμποδίζουν το εμπόριο και καθιστούν ακριβότερες τις διεθνείς μεταφορές. Επισημαίνεται ότι από τον Ιανουάριο  ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε από 5% σε 10%, καταργήθηκε η μείωση του ειδικού φόρου ηλεκτρικής ενέργειας και δεν αναστέλλεται πλέον η εφαρμογή του φόρου επί της αξίας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο δομικός πληθωρισμός ωστόσο, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των καυσίμων και των φρέσκων τροφίμων, μειώθηκε κατά άλλα δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πλέον ανέρχεται σε 3,6% (μείωση κατά τέσσερις μονάδες σχεδόν, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους).

Σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές της Ισπανίας, εκτιμάται ότι ο μέσος πληθωρισμός το 2024 θα είναι περίπου 3% στη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα καταγραφούν έντονες διακυμάνσεις, ενώ τυχόν αυξομειώσεις θα έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα