Ισπανία | Πτώση του πληθωρισμού λόγω και της μείωσης των τιμών στα τουριστικά πακέτα

04 Dec 2023, 07:24 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ισπανία | Πτώση του πληθωρισμού λόγω και της μείωσης των τιμών στα τουριστικά πακέτα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία διαμορφώθηκε για το μήνα Νοέμβριο στο 3,2% σε ετήσια βάση, πράγμα που σημαίνει ότι μετριάσθηκε σε σχέση με τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Η πτώση, κατά τρία δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας σε ετήσια βάση, οφείλεται κυρίως στις μειώσεις στις τιμές των καυσίμων και των τουριστικών πακέτων, μεγαλύτερες από αυτές που καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα του 2022. Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών είναι επίσης χαμηλότερη από ό,τι τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, ενώ αντίθετα η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι μικρότερη σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022. Από την άλλη, ο εκτιμώμενος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πυρήνα του πληθωρισμού (ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα) μειώθηκε κατά επτά δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας, στο 4,5%.

Τα στοιχεία που παρέχονται από το Ινστιτούτο δίνουν μια κατά προσέγγιση πρώτη εικόνα για το πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις το επόμενο έτος. Η αναπροσαρμογή θα είναι περίπου στο 3,8%, λαμβανομένου υπόψη του μέσου πληθωρισμού μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Νοεμβρίου 2023, σύμφωνα με τον τύπο που καθορίστηκε στην πρώτη φάση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που εγκρίθηκε στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα