Δημοσιονομικό περιθώριο στην Ισπανία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

01 Dec 2023, 07:28 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Δημοσιονομικό περιθώριο στην Ισπανία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως δίνει στην Ισπανία λίγο περισσότερο «δημοσιονομικό χώρο» κατά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2024.

Επισημαίνεται ότι ήδη προ ημερών, η Επιτροπή επισήμανε στο ισπανικό Κράτος ότι θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα από 3,9% που εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος σε 3% του ΑΕΠ το 2024, εξοικονομώντας 10 δισ. ευρώ κρατικών δαπανών, ωστόσο από την άλλη πλευρά παρέχει ένα επιπλέον «στρώμα ασφαλείας» πρόσθετων δαπανών ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αρχικό προγραμματισμό της ισπανικής Κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει την Ισπανία σχετικά με τα υψηλά επίπεδα ελλείμματος και δημόσιου χρέους, ζητώντας ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Με την έγκριση του πρόσθετου περιθωρίου δημοσιονομικών ελιγμών, εκτιμάται πως η Επιτροπή δίδει ταυτόχρονα στη νεοσύστατη Κυβέρνηση Sánchez ένα μικρό περιθώριο για την προετοιμασία του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους, τη στιγμή ακριβώς που αυτή πρέπει να διαπραγματευτεί και να επιτύχει γρήγορα την κοινοβουλευτική στήριξη του σχεδίου προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα