Η Σαουδική Αραβία αγοράζει μερίδιο στο αεροδρόμιο του Χίθροου

30 Nov 2023, 07:04 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Η Σαουδική Αραβία αγοράζει μερίδιο στο αεροδρόμιο του Χίθροου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο μεγάλος ισπανικός κατασκευαστικός Όμιλος Ferrovial ανακοίνωσε στην Εθνική Επιτροπή Αγοράς Κινητών Αξιών της Ισπανίας ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία να πωλήσει στα επενδυτικά Ταμεία Ardian (Γαλλία) και PIF (το κρατικό επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας), έναντι ποσού 2,735 δισ. ευρώ το μερίδιο 25% της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου FGP Topco που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

Σύμφωνα με οικονομικές πηγές της Ισπανίας, το γαλλικό επενδυτικό Ταμείο αναμένεται να αποκτήσει μερίδιο 15%, ενώ το σαουδαραβικό αναμένεται να αποκτήσει μερίδιο 10%, μέσω χωριστών επενδυτικών οχημάτων. Η συναλλαγή υπόκειται σε συμμόρφωση με το δικαίωμα πρώτης προσφοράς και τα πλήρη δικαιώματα που μπορούν να ασκηθούν από τους υπόλοιπους μετόχους της FGP Topco.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ισπανική πολυεθνική εξέταζε το ενδεχόμενο πώλησης του μεριδίου της στο αεροδρόμιο του Λονδίνου εδώ και αρκετό καιρό, ειδικά ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητα αυτού. Σημειώνεται ότι η παρουσία της Ferrovial στο αεροδρόμιο Heathrow χρονολογείται εδώ και 17 χρόνια, ενώ άλλοι σημαντικοί μέτοχοι σε αυτό είναι οι Qatar Investment Authority (QIA), με 20%, η Caisse de Dépôt et Placement du Québec (CDPQ), το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC και η China Investment Corporation.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ferrovial Aeropuertos, κ. Bugeja «τα τελευταία 17 χρόνια ως επενδυτές, έχουμε συμβάλει στη μεταμόρφωση του Heathrow, μαζί με τους υπόλοιπους μετόχους, υλοποιώντας μεγάλα επιτεύγματα, μεταξύ των οποίων την επίβλεψη μιας επένδυσης αξίας 12 δισ. λιρών, την επέκταση της χωρητικότητας του αεροδρομίου με την κατασκευή του τερματικού σταθμού 2 και τη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του αεροδρομίου».

Επισημαίνεται ότι Όμιλος Ferrovial προτίθεται να διατηρήσει την προσήλωσή του στην ανάπτυξη αεροδρομίων και στην πραγματοποίηση επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα, μέσω των συμμετοχών που διαθέτει στα αεροδρόμια Αμπερντίν, Γλασκώβης και Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στο τουρκικό αεροδρόμιο Dalaman, αλλά και στο νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου JFK στη Νέα Υόρκη.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα