Στο χείλος της ύφεσης η οικονομία της Τσεχίας

19 Nov 2023, 11:51 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Στο χείλος της ύφεσης η οικονομία της Τσεχίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Στατιστική Υπηρεσία Τσεχίας δημοσίευσε, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 το οποίο σημείωσε μείωση κατά 0,3%, έναντι του προηγουμένου τριμήνου ενώ σε σχέση με περσινό αντίστοιχο τρίμηνο η μείωση έφθασε σε ποσοστό 0,6%.

Ο βασικότερος λόγος της συνεχιζόμενης αρνητικής επίδοσης της οικονομίας είναι η διατήρηση της μειωμένης εγχώριας ζήτησης παρά τις αυξήσεις που δόθηκαν στους εργαζόμενους, που όμως δεν κατάφεραν να καλύψουν τις απώλειες που υπέστησαν τα νοικοκυριά από τον πολύ υψηλό πληθωρισμό. Επίσης χαμηλές επιδόσεις είχε κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο και ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, ενώ αντίθετα θετική επίδραση προσέδωσε στην οικονομία η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Τσεχικής Ένωσης Βιομηχανίας και Μεταφορών, κύριος λόγος της πτώσης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο είναι το υψηλό κόστος ενέργειας, που οδήγησε σε συγκράτηση της επανεκκίνησης της εγχώριας οικονομίας λόγω μειωμένων παραγγελιών στην βιομηχανία αλλά και μείωση της κατανάλωσης. Όπως ανέφερε οι περισσότερες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες μειωμένες παραγγελίες, εξαιτίας της όχι πολύ θετικής οικονομικής κατάσταση πρωτίστως στη Γερμανία και γενικότερα στην Ευρωζώνη, προς την οποία κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος των τσέχικων εξαγωγών.

Με βάση τη μέχρι στιγμής πορεία της οικονομίας αρκετοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η στασιμότητα θα συνεχισθεί και είναι πιθανό στο τέλος του έτους η οικονομία να οδηγηθεί στο χείλος της ύφεσης, ενώ περιορίζονται και οι ελπίδες που είχαν εκφρασθεί για σοβαρή ανάκαμψη κατά το επόμενο έτος.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Πράγα.
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα