Μαγιόρκα | Λιγότεροι τουρίστες που ξοδεύουν περισσότερα, ο στόχος της νέας πολιτικής

15 Nov 2023, 11:49 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Μαγιόρκα | Λιγότεροι τουρίστες που ξοδεύουν περισσότερα, ο στόχος της νέας πολιτικής

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Μαγιόρκα και γενικότερα οι Βαλεαρίδες Νήσοι αντιλαμβάνονται ότι η "αέναη" αύξηση των τουριστικών αφίξεων δεν μπορεί να συνεχισθεί, καθώς οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται, ούτε βεβαίως μπορεί να συνεχισθεί η διαρκής αύξηση καταλυμάτων.

Έτσι, η τουριστική βιομηχανία των Βαλεαρίδων Νήσων αποφάσισε να αλλάξει τουριστική πολιτική, που επικεντρώνεται στο βασικό στόχο "λιγότεροι τουρίστες, που θα ξοδεύουν περισσότερα από το μέσο τουρίστα μέχρι τώρα".

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προσέλκυση τουριστών από μακρινές αγορές, με πρώτες τις ΗΠΑ, καθώς διαπιστώνεται ότι οι Αμερικανοί τουρίστες ξοδεύουν διπλάσια από τους Γερμανούς ή τους Βρετανούς, που είναι μέχρι τώρα οι κύριες αγορές.

Όπως τονίζεται, η περαιτέρω αύξηση του αριθμού των τουριστών από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Σκανδιναβία ή την Ανατολική Ευρώπη δεν δικαιολογείται ούτε οικολογικά ούτε πολιτικά, λόγω της κατανάλωσης πόρων και της κατασκευής περισσότερων καταλυμάτων διακοπών. 

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αρκούντως αποκαλυπτικά:

  • Τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, περίπου 15,5 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν διακοπές στις Βαλεαρίδες Νήσους, με μόνο 636.000 να προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Παρόλα αυτά, απέφεραν έσοδα 3,2 δισ. ευρώ.
  • Συγκριτικά, σχεδόν 3,9 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες ταξίδεψαν στα νησιά την ίδια περίοδο, αφήνοντας πίσω τους περίπου 4,35 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογιζόμενο ανά άτομο, αυτό ανέρχεται σε 1121,83 ευρώ που ξοδεύει κάθε Γερμανός τουρίστας για διακοπές στη Μαγιόρκα ή σε γειτονικά νησιά.
  • Στην ευρωπαϊκή κατά κεφαλήν κατάταξη δαπανών, η Γερμανία κατατάσσεται πέμπτη, πίσω από τη Σκανδιναβία (περίπου 1386 ευρώ), τις χώρες της Μπενελούξ (1302 ευρώ), την Ελβετία (1231 ευρώ) και τη Μεγάλη Βρετανία (1156 ευρώ).
  • Ωστόσο, η υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη φέτος έγινε από τουρίστες μεγάλων αποστάσεων, που ξόδεψαν 1668,38 ευρώ ανά άτομο στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Έτσι, οι τοπικές Αρχές στρέφονται πλέον στο άνοιγμα μακρινών αγορών, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν αεροπορικές συνδέσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η αεροπορική σύνδεση μεταξύ της Πάλμα και της Νέας Υόρκης, την οποία η United Airlines προσφέρει από τον Μάιο του 2022, απέφερε περισσότερους από 370.000 Αμερικανούς τουρίστες στο νησί, αποφέροντας έσοδα περίπου 517 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ισπανικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά μέσο όρο, οι τουρίστες των ΗΠΑ ξοδεύουν σχεδόν διπλάσια χρήματα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί από τους ομολόγους τους από τη Γερμανία ή την Αγγλία.

Το υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, όπως δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού Rosana Morillo, έχει ως πρώτη προτεραιότητα την επέκταση των απευθείας πτήσεων μεταξύ της Ασίας και των μεγάλων αεροδρομίων της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένων της Πάλμα και της Ίμπιζα. Ο κύριος στόχος είναι να καθιερωθούν περισσότερες απευθείας πτήσεις μεταξύ Μαδρίτης, Βαρκελώνης και Κίνας, αλλά διερευνούν επίσης τις δυνατότητες σύνδεσης με τις Βαλεαρίδες Νήσους. H Morillo ενδιαφέρεται να ενισχύσει τους τουριστικούς δεσμούς kai με άλλες αγορές μεγάλων αποστάσεων, όχι μόνο με την Κίνα. Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα με τις νέες αγορές.

Η απλή προσφορά εβδομαδιαίων πτήσεων είναι ανεπαρκής για να δελεάσει τους τουρίστες, που έχουν τη δυνατότητα να ξοδεύουν να επισκεφθούν τις Βαλεαρίδες Νήσους. Για παράδειγμα, οι Ιάπωνες τουρίστες είναι γνωστοί για την εξερεύνηση όσο το δυνατόν περισσότερων προορισμών κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών ταξιδιών τους.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα