Ισπανία: Στο 3,5 % ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο

02 Oct 2023, 07:43 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ισπανία: Στο 3,5 % ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

O εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία διαμορφώθηκε για το μήνα Σεπτέμβριο στο 3,5 σε ετήσια βάση, έναντι 2,6% τον Αύγουστο και 2,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Η άνοδος του δείκτη πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος (σε αντίθεση με την πτώση που σημειώθηκε ένα χρόνο νωρίτερα) και σε μικρότερο βαθμό, στην αύξηση της τιμής των καυσίμων. Εξετάζοντας τη μηνιαία μεταβολή του δείκτη πληθωρισμού, αυτός εμφανίζεται τον Σεπτέμβριο αυξημένος κατά εννέα δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας (0,9%) σε σύγκριση με τον Αύγουστο και αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη αύξηση από τον Ιούνιο (1,9%). Προβλέψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή μέχρι το τέλος του έτους, εν όψει της κλιμάκωσης του ενεργειακού πληθωρισμού, αναμένοντας τον πληθωρισμό να διαμορφωθεί στο 4,9% τον Δεκέμβριο, με σημαντικές αυξήσεις και τον Οκτώβριο.

Επιπροσθέτως, η πτώση μόλις κατά τρία δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας του υποκείμενου πληθωρισμού - ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα - στο 5,8%, δείχνει ότι η τάση επιβράδυνσης της οικονομίας συνεχίζεται.

Το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ψηφιακού Μετασχηματισμού τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό "αντανακλούν την επίδραση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και σε μικρότερο βαθμό, των τιμών των καυσίμων", ενώ υπογράμμισε ότι "η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών με τον χαμηλότερο πληθωρισμό και την υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη για περισσότερο από ένα χρόνο", επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που υιοθέτησε η κυβέρνηση ευνοούν την ανταγωνιστικότητα των ισπανικών επιχειρήσεων, την απόκτηση μεριδίου αγοράς και την βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών.

Ωστόσο σχετική ανησυχία προκαλεί στους οικονομικούς αναλυτές της Ισπανίας ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρουσιάζοντας μια τάση διαδοχικών αυξήσεων, χωρίς παρόλα αυτά να καταγράφεται αντίστοιχη προσαρμογή των μισθών.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα