Η μεγάλη επιστροφή των τουριστών στη Γαλλία

29 Sep 2023, 07:33 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Η μεγάλη επιστροφή των τουριστών στη Γαλλία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος κρίθηκε εξαιρετική για τον τουριστικό τομέα στη Γαλλία, γεγονός που αποδεικνύει ότι διατηρεί την ελκυστικότητά της για τους ξένους επισκέπτες.

Η Γαλλία είναι η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις τουριστών στον κόσμο, ενώ ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 8% του γαλλικού ΑΕΠ. Η ισχυρή επιστροφή των διεθνών επισκεπτών διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανοδική πορεία του τουρισμού της χώρας. Ειδικότερα, σημειώθηκε αύξηση 22% στις πτήσεις από Αμερική και 140% στις πτήσεις από Ιαπωνία, παρόλο που η παρουσία των Ιαπώνων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο πριν την κρίση. Οι Ευρωπαίοι από την άλλη πλευρά, φαίνεται να επέστρεψαν στις συνήθειές τους πριν από την κρίση, επιλέγοντας όλο και συχνότερα τη Γαλλία ως ταξιδιωτικό προορισμό.

Σύμφωνα με την Atout France, τον οργανισμό τουριστικής ανάπτυξης στη Γαλλία, οι οικονομικές προοπτικές για τη χώρα είναι εξαιρετικές και οι προβλέψεις σχετικά με τα ετήσια έσοδα από τον διεθνή τουρισμό για το φετινό καλοκαίρι αγγίζουν τα 64-67 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι κυμαίνονταν στα 58 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η παρουσία Γάλλων τουριστών ήταν επίσης σημαντική, καθώς το 88% από εκείνους που πήγαν διακοπές, επέλεξαν τη Γαλλία ως προορισμό. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τη φετινή σεζόν ήταν η Προβηγκία, οι Άλπεις, η Κυανή Ακτή και η Οξιτανία, ενώ και η βόρεια Γαλλία γενικότερα σημείωσε πρόοδο. Αντίθετα, η Κορσική δεν είχε φέτος μία τόσο καλή σεζόν, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατά 4,5%.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός επέφερε αλλαγές στη συμπεριφορά των επισκεπτών, καθώς οι πωλήσεις επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών. Ο αντίκτυπος της μειωμένης αγοραστικής δύναμης φάνηκε στους προορισμούς που επιλέχθηκαν, στη διάρκεια παραμονής, αλλά και στο επίπεδο της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια των διακοπών. Επιπλέον, οι οικονομικές επιλογές αντικατροπτίζονται και στην επιλογή καταλύματος. Πιο συγκεκριμένα, το φετινό καλοκαίρι οι επισκέπτες προτίμησαν την ενοικίαση Airbnb, όπου παρέχεται και η δυνατότητα αξιοποίησης της κουζίνας, ή τη διαμονή τους σε κάμπινγκ, αντί για την κράτηση ξενοδοχείων, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί απότομα από το 2019.

Παρόλα αυτά, η φετινή καλοκαιρινή σεζόν ήταν και παραμένει ικανοποιητική για τον τουριστικό τομέα στη Γαλλία, καθώς και για τον Σεπτέμβρη οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 4% στον ξενοδοχειακό τομέα και κατά 20% στις πλατφόρμες ενοικίασης. Τέλος, ο αριθμός των επισκεπτών στις μεγάλες πόλεις και ιδίως στο Παρίσι, αναμένεται να αυξηθεί κατά 24%.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Παρίσι.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα