Κροατία: O τουρισμός θα ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα

05 Jun 2023, 07:42 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Κροατία: O τουρισμός θα ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο τουρισμός στην Ευρώπη θα ξεπεράσει τα αποτελέσματα-ρεκόρ της προπανδημικής περιόδου, ειδικά στη Μεσόγειο, ενώ η Κροατία, αναμένεται να έχει επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα από τον Ιούνιο, ανέφερε ο διευθυντής του Κροατικού Συμβουλίου Τουρισμού (HTZ) και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), κ.Kristjan Stanicic.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που παρέχονται από το σύστημα eVisitor,  δείχνουν ότι από τις αρχές του 2023 έως τις 27 Μαΐου, η Κροατία έχει καταγράψει συνολικά 3,5 εκατ. τουρίστες, με 10,7 εκατ. διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και 3% περισσότερο από το 2019.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι 1,4 εκατ. από τις αναμενόμενες 4,8 εκατ. διανυκτερεύσεις, έχουν επιτευχθεί μέχρι τις 27 Μαΐου, σημειώνοντας επίσης αύξηση 3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 και αύξηση 24% σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με τον κ. Stanicic, η πρόθεση των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν παραμένει ισχυρή και περισσότεροι από τους μισούς έχουν ήδη κλείσει το επόμενο ταξίδι τους, ενώ το 59% σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δύο ή περισσότερα ταξίδια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Επισήμανε επίσης ότι με βάση την έρευνα του ETC, περισσότεροι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις τιμές φέτος από πέρυσι, ήτοι 24% από 18% που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος.

Επίσης, ο διευθυντής του Κροατικού Συμβουλίου Τουρισμού, επεσήμανε ότι φέτος, η τάση των αφίξεων τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί, όπου ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων για αυτή τη σεζόν έχει αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και κατά 3% σε σύγκριση με το 2019. Ταυτόχρονα, αύξηση παρατηρήθηκε επίσης στις επενδύσεις μάρκετινγκ και την τουριστική προώθηση σε όλες σχεδόν τις χώρες.

Σχετικά, ο κ. Stanicic σημείωσε ότι φέτος, οι περισσότεροι ανταγωνιστές της Κροατίας, επενδύουν περισσότερο στην προώθηση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, είναι πολύ δραστήριοι στην αγορά, ενώ ορισμένοι εθνικοί τουριστικοί οργανισμοί έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τον ιδιωτικό τομέα, επομένως όλοι αναμένουν καλύτερα αποτελέσματα.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός του HTZ για το τρέχον έτος, είναι περίπου 34,8 εκατ. ευρώ, σε αύξηση 4% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αναφέρθηκε ότι διέμεναν στην Κροατία συνολικά περισσότεροι από 120.000 τουρίστες, εκ των οποίων οι 100.000 ήταν αλλοδαποί, σημειώνοντας έτσι αύξηση περίπου 50.000 τουριστών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παρόλο που η κρίση του πληθωρισμού είχε αρνητικό αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα, οι ταξιδιώτες είναι έτοιμοι να απολαύσουν τις διακοπές τους στην Κροατία, με πολλά ξενοδοχεία να καταγράφουν πληρότητες 100%, από τις ημέρες του Πάσχα και μετά.

 

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα