Στο 3,2% ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Μάιο στην Ισπανία

31 May 2023, 07:02 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Στο 3,2% ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Μάιο στην Ισπανία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ισπανία σημείωσε πτώση τον Μάιο έναντι του Απριλίου, συγκεκριμένα κατά 9 δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας για να διαμορφωθεί στο 3,2% σε ετήσια βάση, έναντι 4,1% τον Απρίλιο και 3,3% τον Μάρτιο σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της χώρας.

Η πτώση του δείκτη πληθωρισμού τον Μάιο αποδίδεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου στην μείωση της τιμής της βενζίνης, σε επίπεδα χαμηλότερα των αντίστοιχων του περσινού Μαΐου, όταν είχαν σημειωθεί ισχυρές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής αναφέρει επίσης νέα πτώση του υποκείμενου πληθωρισμού τον Μάιο (δείκτη που δεν περιλαμβάνει τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα) κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 6,1% σε ετήσια βάση, που συνιστά καλύτερη επίδοση από αυτήν που ανέμεναν οι οικονομικοί αναλυτές, πλησίον του 6,4%).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, πέραν της μείωσης των τιμών των καυσίμων, η πτώση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού τον Μάιο εξηγείται και από το γεγονός ότι η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη του Μαΐου του 2022. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο δείκτης πληθωρισμού στα τρόφιμα τον Απρίλιο ανήλθε σε 12,9%, έναντι 16,6% τον Φεβρουάριο και 16,5% τον Μάρτιο.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα