Συρρίκνωση της ολλανδικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο

30 May 2023, 07:06 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Συρρίκνωση της ολλανδικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%. Η συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο του 2023 οφείλεται κυρίως στην μείωση των εξαγωγών.

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία αυξήθηκαν κατά 1,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, περισσότερες επενδύσεις έγιναν σε κατασκευές, επιβατικά αυτοκίνητα, αεροσκάφη και μηχανήματα. Η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,5%, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε η ίδια. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν ελαφρά. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν επίσης κατά 1,3%.

Την εξεταζόμενη περίοδο σε περισσότερους από τους μισούς τομείς της οικονομίας καταγράφηκε πτώση. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στους κλάδους ορυχείων και λατομείων, εμπορίου, υπηρεσιών διαμονής και τροφίμων, μεταφορών και αποθήκευσης. Στον αντίποδα, ο κλάδος των κατασκευών κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση από όλους τους κλάδους, κατά 2,4%. Οι κατασκευές είχαν επίσης την μεγαλύτερη θετική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη. Όσον αφορά τις γειτονικές χώρες, οι οικονομίες του Βελγίου και της Γαλλίας αναπτύχθηκαν κατά 0,4 και 0,2% αντίστοιχα, του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 0,1%, ενώ η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη. Η μέση ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε στο 0,3%.

** Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Χάγη.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα