Οι εκτιμήσεις για την ελβετική οικονομία στη διετία 2023-24

30 Mar 2023, 07:55 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Οι εκτιμήσεις για την ελβετική οικονομία στη διετία 2023-24

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, για το 2023, και αναμένει ότι η ελβετική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό σημαντικά κατώτερο του μέσου όρου, δηλαδή +1,1%, ακολουθούμενο από +1,5% το 2024. Η ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη έχει χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές διεθνώς.

Το ΑΕΠ της Ελβετίας παρέμεινε στάσιμο το δ΄ τρίμηνο του 2022. Το δύσκολο διεθνές περιβάλλον επιβράδυνε τους κυκλικά ευαίσθητους τομείς της βιομηχανίας και οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν. Από την άλλη πλευρά, η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε και πάλι, υποστηριζόμενη μεταξύ άλλων από την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης. Συνολικά, οι τρέχοντες δείκτες υποδηλώνουν σταθερή ανάπτυξη της ελβετικής οικονομίας κατά το α΄ τρίμηνο του 2023.

Σε διεθνές επίπεδο, η οικονομική κατάσταση παρουσιάζεται, επί του παρόντος, κάπως θετικότερη απ’ ό,τι εμφανιζόταν στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Στην Κίνα, έχει αρχίσει μια σαφής οικονομική ανάκαμψη, μετά την έξοδο από την πολιτική μηδενικού επιτοκίου. Επιπλέον, η ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη έχει χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες έχει πρόσφατα εξελιχθεί λιγότερο ευνοϊκά απ’ ό,τι αναμενόταν, με αποτέλεσμα να αναμένεται πιο περιοριστικός προσανατολισμός της διεθνούς νομισματικής πολιτικής και αντίστοιχη εξασθένιση της παγκόσμιας ζήτησης.

Σχετικά υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού αναμένονται, επί του παρόντος, και για το εσωτερικό της χώρας. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 2023 στο 2,4%. Υποστηριζόμενη από την καλή κατάσταση στην αγορά εργασίας και τις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί συγκρατημένα κατά τα επόμενα τρίμηνα. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπ’ όψιν το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, για τις επενδύσεις αναμένεται ανάπτυξη κάτω του μέσου όρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων προβλέπει οικονομική ανάπτυξη στην Ελβετία ύψους +1,1% για το 2023. Αυτό θα σήμαινε ότι η ελβετική οικονομία θα αναπτυσσόταν σημαντικά κάτω από το μέσο όρο, χωρίς όμως να περιπέσει σε ύφεση. Όπως και σε προηγούμενες προβλέψεις της, υποθέτει ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη ενέργειας με εκτεταμένες διακοπές παραγωγής τον προσεχή χειμώνα 2023/24. Ταυτόχρονα, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλές με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Μέχρι το τέλος του 2024, η ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη θα συνεχίσει να ομαλοποιείται και τα ποσοστά πληθωρισμού θα μειωθούν σταδιακά διεθνώς. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης. Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων μειώνει ελαφρώς την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελβετικής οικονομίας το 2024 σε +1,5%, με μέσο ετήσιο πληθωρισμό 1,5%.

Η οικονομική επιβράδυνση είναι επίσης πιθανό να έχει καθυστερημένες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Μετά από προβλεπόμενο ετήσιο μέσο όρο 2% το 2023, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να φθάσει το 2,3% το 2024.

Σε διεθνές επίπεδο, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον πληθωρισμό και τη σχετική αντίδραση της νομισματικής πολιτικής έχουν έρθει στο προσκήνιο. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο επίμονος. Αυτό θα περιόριζε περαιτέρω την παγκόσμια ζήτηση και θα καθιστούσε αναγκαία μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Αυτό, με τη σειρά του, θα επιδείνωνε τους υφιστάμενους κινδύνους που σχετίζονται με την έντονη συσσώρευση χρέους παγκοσμίως και τους κινδύνους διορθώσεων στις αγορές ακινήτων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Επιπλέον, παραμένουν οι κίνδυνοι όσον αφορά την προσφορά ενέργειας και τις τιμές ενέργειας, ιδίως όσον αφορά τον επερχόμενο χειμώνα του 2023/24. Σε περίπτωση έντονης ενεργειακής έλλειψης στην Ευρώπη, με απώλειες παραγωγής σε ευρεία βάση και σημαντική ύφεση, θα αναμενόταν ύφεση με ταυτόχρονη υψηλή πίεση τιμών και στην Ελβετία.

 
 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα