Κροατία: Αυξήσεις τιμών σε εμπόριο, υπηρεσίες και εστίαση μετά την είσοδο στην Ευρωζώνη

26 Jan 2023, 08:33 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Κροατία: Αυξήσεις τιμών σε εμπόριο, υπηρεσίες και εστίαση μετά την είσοδο στην Ευρωζώνη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η είσοδος της Κροατίας στην Ευρωζώνη, την 1η Ιανουαρίου 2023, συνοδεύτηκε από άνοδο των τιμών στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κρατικής Επιθεώρησης, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν κατά τις πρώτες μέρες του 2023 προέκυψε ότι οι τιμές στο εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών και την εστίαση αυξήθηκαν κατά 31%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις κατεγράφησαν στις υπηρεσίες, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν το 80%. Ακολουθεί το λιανεμπόριο με αυξήσεις έως και 19% και η εστίαση έως και 10%.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι πληθωριστικές πιέσεις στην κροατική οικονομία ήταν ήδη έντονα αισθητές από το 2022, ενώ οφείλονται και σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ενεργειακή κρίση, οι αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα διεθνώς και τα προβλήματα στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων. Βάσει των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, ο πληθωρισμός είχε υπερβεί ήδη από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους το 13% και διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 13,5% και τον Δεκέμβριο στο 13,1%, με τις τιμές σε τρόφιμα και ποτά, εστίαση, οικιακό εξοπλισμό, ενοίκια και λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας να καταγράφουν σημαντική άνοδο.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ζάγκρεμπ.
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα