Περίπου 2.000 επιχειρήσεις σε Αγγλία και Ουαλία περιήλθαν σε καθεστώς αδυναμίας πληρωμών τον Δεκέμβριο

24 Jan 2023, 08:21 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Περίπου 2.000 επιχειρήσεις σε Αγγλία και Ουαλία περιήλθαν σε καθεστώς αδυναμίας πληρωμών τον Δεκέμβριο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η ελαφρά μείωση του πληθωρισμού τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο προσέφερε μικρή ανακούφιση στα νοικοκυριά, τα οποία εξακολουθούν να βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να περιορίζεται, ιδίως τα οικονομικά ασθενέστερα που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα και ενέργεια.

Αναλυτικά, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ανήλθε σε 10,5% σε δωδεκάμηνη βάση τον Δεκέμβριο 2022, καταγράφοντας μικρή υποχώρηση από το 10,7% του Νοεμβρίου, αλλά εξακολουθώντας να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανοδική εξέλιξη του πληθωρισμού είχαν οι κατηγορίες των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών (16,8% σε δωδεκάμηνη βάση το Δεκέμβριο – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 46 χρόνων) και των εστιατορίων και ξενοδοχείων (11,3%). Στον αντίποδα, μειωμένες τιμές καταγράφηκαν σε καύσιμα αυτοκινήτων, ένδυση, υπόδηση, αναψυχή και υπηρεσίες πολιτισμού, κατηγορίες που συνεισέφεραν κυρίως στην υποχώρηση του δείκτη.

Να σημειωθεί ότι το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2022 οι πραγματικοί μισθοί εξαιρουμένων των προσαυξήσεων μειώθηκαν κατά 2,6%. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω τρίμηνο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 7,2% και στο δημόσιο κατά 3,3%, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από την έναρξη της χρονολογικής σειράς για τον ιδιωτικό τομέα, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας, και μεταξύ των μεγαλύτερων αποκλίσεων στο επίπεδο αυξήσεων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Παρά την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε τον Οκτώβριο (11,1%), η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει σφιχτή νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες. Στην προσεχή της συνεδρίαση (2 Φεβρουαρίου), η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αναμένεται να προβεί σε νέα αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου ακόμα και κατά 50 μονάδες βάσης (σημερινό επίπεδο προεξοφλητικού επιτοκίου 3,5%).

Εξάλλου, τον περασμένο Δεκέμβριο 1.964 επιχειρήσεις σε Αγγλία και Ουαλία περιήλθαν σε καθεστώς αδυναμίας πληρωμών, αύξηση 32% σε σχέση με το Δεκέμβριο 2021 και 76% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Το στοιχείο αυτό αποτυπώνει το δυσχερές περιβάλλον που συνιστά για τις επιχειρήσεις ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού, αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, περιορισμού της ζήτησης από τα πιεσμένα οικονομικά νοικοκυριά και ανόδου των επιτοκίων.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Λονδίνο

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα