Πολωνία: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα

11 Aug 2022, 16:33 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πολωνία: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η πολωνική οικονομία διατήρησε ισχυρή αναπτυξιακή πορεία το πρώτο τρίμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων, της ανάκαμψης των βασικών εμπορικών εταίρων της χώρας και της ευνοϊκής κατάστασης στην αγορά εργασίας, η οποία στήριξε την ιδιωτική κατανάλωση.

Πάντως, ο πόλεμος στην Ουκρανία προβλέπεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, μεσοπρόθεσμα, κυρίως μέσω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος, της κατάρρευσης του εμπορίου με Ρωσία και Ουκρανία και του αυξημένου πληθωρισμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και ο πληθωρισμός αναμένεται να μειώσουν την τάση των νοικοκυριών για δαπάνες, μολονότι η μεγάλη εισροή προσφύγων από την Ουκρανία θα δώσει ώθηση στην κατανάλωση και θα αντισταθμίσει, μερικώς, την επίδραση των προαναφερθέντων παραγόντων.

 Οι ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαίτερα σε εξοπλισμό, αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές στο υπόλοιπο του 2022, καθώς η χαμηλότερη εμπιστοσύνη οδηγεί σε αναβολή των επενδυτικών αποφάσεων. Οι αυξημένες πιέσεις κόστους και η άνοδος των επιτοκίων αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στις επενδύσεις, ειδικά στον τομέα των κατασκευών. Όσον αφορά την εξωτερική ζήτηση, η κατάρρευση του εμπορίου με Ρωσία και Ουκρανία πρόκειται να επηρεάσει την ανάπτυξη των εξαγωγών και των εισαγωγών. Ωστόσο, η ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση και η προβλεπόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα επηρεάσουν θετικά την αύξηση των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη το 2022 και το 2023. Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3,7% το 2022 και 3% το 2023.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Βαρσοβία

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα