Η μεγάλη επιστροφή του ισπανικού τουρισμού  

10 Aug 2022, 08:36 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

 Η μεγάλη επιστροφή του ισπανικού τουρισμού   

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο τουρισμός στην Ισπανία βιώνει σημαντική ανάκαμψη, τόσο σε αριθμό τουριστών, όσο και στο επίπεδο των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας, οι διεθνείς τουρίστες στην Ισπανία έφτασαν τα 7,5 εκατ. τον μήνα Ιούνιο, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με τα 2,2 εκατ. άτομα, που επισκέφτηκαν την Ισπανία, την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής χρονιάς. Επιπλέον, οι συνολικές δαπάνες των τουριστών άγγιξαν τα 8,992 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο κατά 93%, σε σχέση με αυτό που είχε καταγραφεί το Ιούνιο του 2019, ενώ οι μέσες δαπάνες ανήλθαν στα 1.205 ευρώ (174 ευρώ ημερησίως), ξεπερνώντας, με αυτό τον τρόπο, τα προπανδημικά επίπεδα.

Αναφορικά με τους προορισμούς, που οι τουρίστες επέλεξαν κατά κύριο λόγο, οι Βαλεαρίδες Νήσοι βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεών τους τον Ιούνιο, καθώς έφτασαν εκεί σχεδόν 2 εκατ. επισκέπτες (ετήσια αύξηση ύψους 198,5%), αριθμός, που αποτελεί το 26,3% του συνόλου. Ακολούθησαν η Καταλονία (+298,3% ετησίως), με 1,6 εκατ. τουρίστες, οι οποίοι αποτέλεσαν το 21,6% των συνολικών αφίξεων και η Ανδαλουσία, στην οποία έφτασαν 1 εκατ. επισκέπτες (+240,9% ετησίως). Συνολικά, σύμφωνα με την Ισπανίδα Υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, κα Μαρία Ρέγιες Μαρότο, τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά την αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος, η Ισπανία διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της και έχει έναν καλό ρυθμό ανάκαμψης, συνεχίζοντας να είναι ο αγαπημένος προορισμός για εκατομμύρια τουρίστες.

Ανά χώρα προέλευσης, οι περισσότεροι τουρίστες προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο (1,8 εκατ. άτομα), αποτελώντας το 24,2% των συνολικών αφίξεων. Οι προορισμοί, που επισκέφτηκαν, κατά βάση, είναι τα Κανάρια Νησιά, η Ανδαλουσία και η Κοινότητα της Βαλένθιας. Η Γερμανία αποτέλεσε την δεύτερη χώρα, που έφερε τους περισσότερους τουρίστες, καθώς επέλεξαν την Ισπανία 1,1 Γερμανοί επισκέπτες, με κύριο προορισμό τις Βαλεαρίδες Νήσους. Έπειτα, ακολούθησε η Γαλλία, με 865.973 τουρίστες, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, επέλεξαν την Καταλονία για τις διακοπές τους.

Να σημειωθεί ότι αυξήθηκε η μέση διάρκεια της διαμονής των επισκεπτών, ξεπερνώντας τα προ πανδημικά επίπεδα του Ιουνίου 2019 κατά 0,3 μονάδες, και, συνεπώς, έφτασε σχεδόν τη μία εβδομάδα (6,9 ημέρες).

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Ισπανία δέχτηκε 30,2 εκατ. διεθνείς τουρίστες, σημειώνοντας ετήσια άνοδο ύψους 475,0%, καθώς την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, επισκέφτηκαν τη χώρα 5,4 εκατ. άτομα.

Αναφορικά με τους προορισμούς, που επιλέχθηκαν περισσότερο, αξίζει να σημειωθεί ότι στην κορυφή των προτιμήσεων των τουριστών βρίσκεται η Καταλονία, η οποία υποδέχτηκε 6 εκατ. επισκέπτες (+517,6% ετησίως). Ακολούθησαν τα Κανάρια Νησιά, με 5,7 εκατ. τουρίστες (+662,5% ετησίως) και οι Βαλεαρίδες Νήσοι, με σχεδόν 5,2 εκατ. αφίξεις (+314,1% ετησίως).

Τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η κύρια χώρα προέλευσης των τουριστών στην Ισπανία ήταν η Αγγλία, από την οποία έφτασαν 6,5 εκατ. επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης 2.253,5%, σε ετήσια βάση. Ακολούθησε η Γερμανία, με σχεδόν 4,4 εκατ. τουρίστες (ετήσια αύξηση ύψους 272,4%) και η Γαλλία, με 3,9 εκατ. (+232,8% ετησίως).

Τέλος, όσον αφορά τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες, οι διεθνείς τουρίστες ξόδεψαν συνολικά 35,769 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022, ποσό που αποτελεί το 89% του επιπέδου της προ πανδημικής περιόδου. Στα Κανάρια Νησιά δαπανήθηκε το 22,6% του συνόλου, στην Καταλονία το 17,4%, ενώ στις Βαλεαρίδες Νήσους, ξοδεύτηκε το 16,3%.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

κών Υποθέσεων στη Μαδρίτη. 

 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα