Οι λάτρεις των σπηλαίων γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Σπηλαίων και Υπόγειου Κόσμου

19 May 2022, 09:24 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Οι λάτρεις των σπηλαίων γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Σπηλαίων και Υπόγειου Κόσμου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στις 6 Ιουνίου, τα μέλη της International Show Caves Association (ISCA), της National Caves Association USA (NCA) μαζί με ενώσεις σπηλαίων από πολλές χώρες, επιστήμονες και αμέτρητους λάτρεις των σπηλαίων σε όλο τον κόσμο, ενώνονται για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Σπηλαίων.

 Σε όλο τον κόσμο, τα σπήλαια θα φιλοξενήσουν τοπικές γιορτές γεμάτες με εκπαιδευτικές ευκαιρίες αλλά και εκκλήσεις για την προστασία των σπηλαίων παγκοσμίως.

Οι επισκέψιμες σπηλιές, οι οποίες είναι ανοιχτές στο κοινό για μάθηση και απόλαυση, παρέχουν εκπαίδευση για τη σημασία της διατήρησης των φυσικών θαυμάτων, σε πάνω από 150 εκατ. ανθρώπους ετησίως. Τα σπήλαια αυτά, μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον για εξερεύνηση, μελέτη και προστασία  των σημαντικών φυσικών πόρων. Επιπροσθέτως, τα σπήλαια τώρα αρχίζουν να ανακάμπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού, που χτύπησε σκληρά τη βιομηχανία.

Τα επισκέψιμα σπήλαια, συμβάλλουν επίσης στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την προστασία τους και στη διατήρησή τους για τις επόμενες γενιές. Στις ΗΠΑ, η προστασία της διατήρησης των σπηλαίων, γίνεται μέσω του Δικτύου Προστασίας Σπηλαίων,  Cave Preservation Network που αποτελεί συνεργασία της Εθνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (NSS), της Εθνικής Ένωσης Σπηλαίων ΗΠΑ, ιδιωτών ιδιοκτητών σπηλαίων, εξερευνητών σπηλαίων και όλων εκείνων που γοητεύονται από τον κόσμο των σπηλαίων. Στόχος είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί σε σπήλαια σε όλη τη χώρα και η συγκέντρωση κεφαλαίων για την προστασία των άγριων σπηλαίων και εδαφών.

Από την άλλη πλευρά, στη Γαλλία, η Εθνική Ένωση Διαχειριστών Σπηλαίων που Αναπτύχθηκε για τον Τουρισμό (ANECAT) και η Γαλλική Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας (FFS) γιορτάζουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα των Σπηλαίων και του Υπόγειου Κόσμου. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, τόσο με οδηγούς, όσο και με σπηλαιολόγους, εισαγωγή στις τεχνικές σπηλαίων, εικονικές περιηγήσεις και πολλά άλλα.

Σε όλο τον κόσμο, η εξερεύνηση και η επιστημονική έρευνα, είναι ακόμη σε εξέλιξη: Σπηλαιολόγοι ανακαλύπτουν νέα σπήλαια συνεχώς, τα οποία στη συνέχεια μελετώνται. Ωστόσο, ο κόσμος είναι γεμάτος από σπηλιές που δεν έχει δει ποτέ άνθρωπος. Από τα σπήλαια προέρχονται επίσης και οι κρίσιμες επιστημονικές γνώσεις-οι ερευνητές δειγματίζουν σχηματισμούς για να παρακολουθήσουν τις ιστορικές τάσεις του καιρού που χρονολογούνται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν, για να μάθουν για το κλίμα. Καθώς διεισδύουν στις βραχώδεις περιοχές, η βροχή και τα επιφανειακά νερά εντοπίζονται και δημιουργούν μοντέλα και να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολύτιμους υδάτινους πόρους μας.

Τα σπήλαια είναι από τους φυσικούς σχηματισμούς με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως και ο αντίκτυπος της πανδημίας, που ήταν σημαντικός σε όλα τα τουριστικά κέντρα, έπληξε σκληρά τις σπηλιές. Σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο επισκέπτονται τα σπήλαια σχεδόν 150 εκατ. άνθρωποι, αλλά εκτιμάται ότι το 59% των επισκέψεων αυτών χάθηκε στο απόγειο της πανδημίας. Ευτυχώς, Με την ανάκαμψη των ταξιδιών σε εξέλιξη μαζί με το αυξημένο ενδιαφέρον για επίσκεψη στα θαύματα της φύσης, τα επισκέψιμα σπήλαια βρίσκονται σε θέση για μια ισχυρή ανάκαμψη.

Σχετικά, ο κ. George Veni, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σπηλαιολογίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όλοι συγκινούνται από τα σπήλαια και θα συμμετέχουν στον εορτασμό παγκοσμίως, ιδίως οι σπηλαιολόγοι. Εξάλλου τα σπήλαια παρέχουν το 10% του γλυκού πόσιμου νερού σε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Παραδίδουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στις οικονομίες μέσω του τουρισμού. Χρησιμεύουν ως βιότοπος για πολλά σημαντικά είδη όπως οι νυχτερίδες που τρώνε έντομα, επικονιάζουν και διασπείρουν σπόρους, μειώνοντας τη χρήση φυτοφαρμάκων και υποστηρίζοντας την παραγωγή τροφίμων, φαρμάκων και βιομηχανικών προϊόντων. Παρέχουν επίσης μια αφθονία μοναδικών επιστημονικών γνώσεων για την κλιματική αλλαγή, τους ορυκτούς πόρους, τη γεωργία, ακόμη και την αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παλαιότερες γνωστές σπηλαιογραφίες στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι είναι 64.000 ετών και βρίσκονται στην Ισπανία, σε Maltravieso, Ardales και La Pasiega, ενώ η πρώτη καταγεγραμμένη περιοδεία σπηλαίων στην Ευρώπη ήταν στο σπήλαιο Postojna της Σλοβενίας το 1213.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα